400 miliard Kč. Německo. „Zatajují vám o elektřině. Tím Fiala prohrál volby.“

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
16.11.2023 11:12 | Analýza

400 miliard Kč se bude muset kvůli nestabilním zeleným zdrojům investovat do české přenosové soustavy. Zaplatí to zákazník, varuje ParlamentníListy.cz někdejší pracovník Ministerstva průmyslu a obchodu Milan Smutný. „Tuto objektivně nutnou cenu nákladů na zelenou tranzici nám politici zatajují,“ uvádí. Energetický expert Přemysl Souček dodává další „jobovku“: Německo razantně ulevilo svému průmyslu na dani z elektřiny. Česko nikoliv. „Jak to chtějí soudruzi ve vládě vysvětlovat? Že nemůžeme, protože nám to nedovolí Brusel? To asi nebude fungovat,“ říká Souček. Fiala tím dle něj prohrál příští volby.

400 miliard Kč. Německo. „Zatajují vám o elektřině. Tím Fiala prohrál volby.“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela před jednáním vlády

Po oznámení návrhu Energetického regulačního úřadu ohledně regulované složky ceny elektřiny pro příští rok se vylekali zástupci firem i občané, že budou platit podstatně více než letos. Premiér Petr Fiala obavy tlumí, naopak opozice přilévá olej do ohně. „To je vysoce individuální, protože nemůžeme hovořit s jistotou, kdo co zaplatí. Jen regulovaná část bude daná, zatím byl zveřejněn jen její návrh. Podle toho, jak má kdo kde jakou distribuční sazbu, tak si může přesně vypočítat, kolik bude platit. Tam dojde bezesporu k výraznému zvýšení, to je fakt. A pak je druhá část – komoditní, a ta se liší podle toho, jak kdo má jakou smlouvu. Budou lidé, kteří na té komoditní části ušetří, protože si třeba nasmlouvají nižší cenu od dodavatele. Ale budou i lidé, kterým se komoditní složka může zvýšit. V tom panuje nejistota, protože to není garantované, to je opravdu předmětem tržního vývoje,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz specialista na vývoj energetických trhů Jiří Gavor.

Podle něj protichůdná rétorika vlády i opozice spočívá ve faktu, že každá strana vztahuje vývoj cen k jinému datu. „Já to beru tak, že vládní oznámení se vesměs týkají toho, jaká bude změna cen vzhledem k situaci, která panovala k 1. lednu 2023, kdy jsme byli vesměs chráněni před cenovým stropem a většina z odběratelů měla vysoké komoditní ceny silové elektřiny. Takže při tomto srovnání opravdu platí, že s ročním zpožděním k 1. lednu 2024 uspoříme. A tím pádem zdražení regulované části negujeme. Na druhé straně to opozice srovnává se situací, ve které jsme teď na konci roku. Když někomu zrovna teď končí fixace a ještě k tomu z doby třeba před dvěma lety, kdy byla elektřina ještě levnější, tak se mu situace s cenou silové elektřiny samozřejmě zhorší,“ vysvětluje výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií.

Regulační úřad nemůže porušovat svá vlastní pravidla

Bere to tak, že obě strany mají svoji pravdu, ale záleží, jak to kdo vykládá a jak se to interpretuje. „Jestli jde o změnu vzhledem k začátku roku nebo změnu vzhledem k současné situaci. Když je to vzhledem k současné situaci, tak je to opravdu široké spektrum smluv, v jakém se současní odběratelé nacházejí. To rozpětí našich cen silové elektřiny je opravdu široké,“ podotýká Jiří Gavor. V souvislosti s ohlášeným návrhem Energetického regulačního úřadu výše ceny regulované složky elektřiny pro příští rok se objevily snahy politiků tento návrh snížit. „Regulační úřad má velice malé pole působnosti. Musí se řídit závaznou metodikou, kterou má na celé regulační období, tak nemůže porušovat vlastní pravidla. Souhlasím s prohlášením, které už bylo ze strany regulátora zveřejněno, že prostor pro případné změny je velmi omezený,“ přiznává.

Pokud by došlo k nějaké změně původního návrhu ERÚ, mohlo by jít jen o snížení o opravdu malé částky. „Ale toto snížení by se muselo kompenzovat v dalších letech, zkrátka by se to časově trochu posunulo. Ale že by regulátor mohl distributory nějak obrat o peníze, že by jim nepřiznal náklady, které prokázali, tak to já vylučuji. To by bylo v podstatě porušení zákona. Nelze tedy očekávat žádné velké změny oproti tomu zveřejněnému návrhu ERÚ. Jedinou možností, jak to ovlivnit, by bylo změnit výšku státní dotace, což by se zřejmě projevilo v nějakých úlevách. Ale nejspíš ne pro nás jako domácnosti, ale spíš pro ten velký průmysl, který se cítí ohrožen nárůstem v příspěvku na obnovitelné zdroje energie a poukazuje na to, že němečtí konkurenti zrovna tuto položku nyní neplatí,“ konstatuje ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Už jsem to psal jednou, mě by zajímalo, kde tento NEpremiér, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 16.11.2023 12:12:09
získal aprobaci přednášet politologii. V jeho životopisu je obrovská propast. Pajdák, potom jakési méně významné práce v časopisech a archivech. Poslední práce před "zakládáním katedry politologie" na Masaryčce bylo utírání si nosu do rukávu v jakési redakci málonákladového plátku. Předtím, přitom a potom členem Panevropské unie, kamarád s Posseltem. Pak zřejmě na parkovišti odchytil rektora MU a přesvědčil ho, že je Masaryčce třeba politologie a on a ještě jeden ( dnes nebožtík) nejlepší osoby na vedení tohoto. Tak nějak to podle životopisu vypadá. Pak už jeden start za druhým, až k dnešní funkci. Protože neumí anglicky kváknout a německy mluví plynně, znamená to, že byl vyškolen v Reichu. Není to náš premiér a nikdy nebude. Nehájí naše zájmy a nikdy nebude. Německo nade vše. Komu to není jasné, stojí si na vedení. Zbavte se iluzí, že tato osoba bude hájit české zájmy.

|  19 |  0

Další články z rubriky

Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

13:05 Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

V poslední době přibývá varování před brzkým růstem cen energií a také doporučení, aby si odběratelé…