Mrazivé Fialovo teplo: Z 69 Kč na 129 Kč a bude to víc. Není úniku

21.12.2023 4:44 | Analýza

Energie v posledních letech českým domácnostem drasticky zdražily a mnozí lidé ve snaze ušetřit během energetické krize narychlo přešli na vytápění dřevem či uhlím – a přestože takováto strategie pomohla některým rodinám od tisícových nedoplatků – zdražení ve velkém dopadá i na ně, jelikož se výrazně zvýšily ceny topiv a po vyčerpání zásob musejí kupovat nové za ceny, jež poskočily i téměř dvojnásobně. Zatímco před dvěma lety stály uhelné brikety 69 korun, dnes jsou již za 129 Kč. A bude to ještě víc: „Mrazivé“ ceny tepla z kotle vzrostou díky zvýšení DPH. Ta se zvýší i za teplo z tepláren. Pro zákazníka tedy není úniku.

Mrazivé Fialovo teplo: Z 69 Kč na 129 Kč a bude to víc. Není úniku
Foto: Radek Kotas
Popisek: Brikety v OBI

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43736 lidí
Rostoucí ceny energií jsou v Česku jedním z hlavních důvodů, proč se v posledních letech tolik zdražovalo, což zmiňuje i guvernér České národní banky Aleš Michl, jenž v červencovém rozhovoru pro Právo podotkl, že kromě nedostatečných kroků vlády směrem ke konsolidaci veřejných financí byly až dvě třetiny loňské inflace dovezené mimo jiné právě přes drahé energie.

Kromě propsání cen energií do zboží a služeb pak jejich zdražování přivedlo mnohé spotřebitele také před otázku, čím bude nejvýhodnější topit v zimě, a lidé mající takovou možnost, se rozhodli navrátit i k topení v kamnech nejen na chatách, ale i ve svých domech a v době, kdy média plnily případy lidí, jimž přišly po zimě za energie desetitisícové nedoplatky, se většinou tací lidé řadili spíše ke šťastlivcům, kteří nad zdražováním energií vyzráli. To se však mění spolu s tím, jak velké měli zásoby topiv za „předkrizové“ ceny.

Ceny paliv na vytápění totiž oproti době před dvěma lety vzrostly i téměř dvojnásobně a například stejné desetikilové balení uhelných briket, které stálo 69 korun, dnes pořídíte za 129 korun.

Uhelné brikety Rekord 10 kg za 69 korun například propagoval hobby market OBI ve svém letáku z konce listopadu 2021, kde se daly najít i pilinové brikety za 52 korun, také po deseti kilech, což je již dnes rovněž těžko dohledatelná cenovka, a stejný obchod dnes nabízí piliny z jehličnatého dřeva o totožné váze za 109 korun.

Ušetřit přitom nejde ani přechodem na dřevní brikety, jelikož desetikilové balení těch bukových dnes vyjde také na 129 korun, a pryč jsou ty časy, kdy se daly pořídit topné pelety v patnáctikilovém balení „za stovku“ – dnes si již přichystejte o necelou padesátikorunu více.



Zdražování topiv nekončí

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39924 lidí
Právě takovéto ceny nebudou výjimkou ani v budoucnu, a přestože se situace na energetickém trhu uklidňuje, lidé topící palivy budou mít od začátku příštího roku naopak hlouběji do kapsy, jelikož jim mnohá topiva zdraží vláda svým konsolidačním balíčkem, v rámci nějž přesune palivové dřevo, pelety či brikety do vyšší sazby DPH.

Zatímco v současné době jsou dřevo, pelety, brikety a další palivové suroviny ze dřeva obsažené v patnáctiprocentní sazbě DPH, od 1. ledna je čeká přesun do 21procentní sazby DPH, a tedy zdražení o šest procent, které obchodníci přenesou do koncové ceny pro zákazníky.

Například dřevními peletami vytápí podle asociace Klastr Česká peleta v Česku až 50 tisíc domácností, na něž toto zdražení dopadne, a přesunutí palivového dřeva, pelet či briket do vyšší sazby DPH podle ní může prodražit vytápění rodinných domů ročně o tisíce korun. „Vláda se chystá zdražit venkovu jeho hlavní zdroj paliva,“ varoval Vladimír Stupavský z asociace Klastr Česká peleta v prohlášení pro ČTK.

Klastr Česká peleta také uvedl, že se tuzemští výrobci obávají, že zákazníci budou objednávat levnější dřevo, pelety i brikety ze zahraničí, jelikož jsou v okolních zemích sazby DPH na dřevní paliva razantně nižší, a organizace poukazuje, že v Německu jde o sedm procent, v Rakousku o třináct procent a v Itálii o deset procent. „Pro zákazníky by bylo výhodnější nakupovat u sousedů a výrobcům by se zase vyplácelo vyvážet české palivo do zahraničí,“ varuje organizace před absurdní situací, jež podle ní může mít vliv i na výběr DPH.

Že se zvýšení DPH skutečně propíše do ceny pro zákazníky, značí, že některé obchody již nyní varují své zákazníky, že hodlají v návaznosti na tento krok pětikoalice podražit, a některé již předem informují, že celých šest procent zaplatí sami nakupující.

Doplňme však, že důvody k radosti v tomto případě nebudou mít ani ti, kteří odebírají teplo z tepláren, jelikož se topení prodraží i jim. A opět je v tom také vládní konsolidační balíček, obsahující zvyšování značného množství daní včetně DPH na teplo.

Právě DPH na teplo totiž vzroste z deseti na dvanáct procent, avšak mnohé teplárny již informovaly statisíce lidí po celé republice, že bude zdražení mnohem citelnější, a například v Plzni podle Českého rozhlasu půjde až o necelých třicet procent. Podražit se má topení lidem také v případě, že teplo odebírají z opatovické elektrárny, a vyšší ceny mohou v novém roce očekávat i obyvatelé Pardubic, Chrudimi či Hradce Králové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je to všechno v našem zájmu., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVonRupp , 21.12.2023 9:28:53
Ohnihřbet Nutella a jeho přisluhovači nám to vysvětlí. PP už si své řekl: nemáme zemětřesení a hurikány, tak co byste chtěli. Je nám fajn!

|  11 |  0

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…