Kauza Diag Human: Ministerstvo dostalo pokutu 1500 korun za odhalení novináře

22.08.2011 13:58

VÍME PRVNÍ Ministerstvo zdravotnictví dostalo od Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu za to, že na svých webových stránkách zveřejnilo mezi dokumenty ke kauze Diag Human i osobní údaje novináře a publicisty Jana Urbana, který úzce spolupracuje právě s firmou Diag. Je však podivné, že výše pokuty je až legračně nízká - byla totiž stanovena na 1500 korun. Ředitel právního odboru resortu zdravotnictví ovšem ubezpečil, že pokutu samozřejmě úřad zaplatí. Přesto se možná obrátí úředníci ještě i na soud.

Kauza Diag Human: Ministerstvo dostalo pokutu 1500 korun za odhalení novináře

Spor státu a společnosti Diag Human, která dříve obchodovala s krevní plazmou, se táhne již přes šestnáct let. Firma totiž po státu formou rozhodčího řízení ad hoc požaduje odškodnění za údajně zmařený obchod s krví. Státu nyní hrozí, že výrokem arbitrů bude donucen firmě zaplatit kolem deseti miliard korun. Proto se prostřednictvím internetu na povrch dostávají různé nové informace a dříve zapovězené dokumenty.

Kauza Diag Human od začátku:

V případě Jana Urbana šlo o to, že ministerstvo zdravotnictví na webu loni zveřejnilo některé údaje, které se týkaly jeho osobních údajů. Urban se proto obrátil na Úřad pro ochranu osobních údajů a uspěl.

„Ano, tu pokutu můžu potvrdit," řekl ParlamentnímListům.cz ředitel právního odboru ministerstva zdravotnictví David Kotris.

„Ministerstvo zdravotnictví ukázalo na své internetové stránce v rámci tiskové konference protokol o nahlížení do spisu. Do něj ale nahlížel pan Urban a to jako jako technický poradce právního zástupce Diagu Jana Kalvody. V tom protokolu však mělo být správně začerněno jméno a ostatní údaje o panu Urbanovi, což se nestalo a v té hektice  toho dne si ani toho nikdo nevšiml. Bylo to jen nedopatření," vysvětlil ParlamentnímListům.cz Kotris.

Urban přiznal, že je Diagem placen

Urban jako novinář a pedagog se sporu přitom věnuje již několik let. Vždycky vystupoval  jako nezávislý publicista. Zdroj s případem obeznámený ale ParlametnímListům.cz řekl, že dokumenty, které ministerstvo zveřejnilo, ovšem prokázaly, že  s Diag Human Urban velice úzce spolupracoval a to "daleko za hranicí jakékoliv nezávislosti." Sám  byl pak nucen pod tlakem okolností přiznat, že byl touto firmou  i placen.

„Zřejmě nechtěně se k tomu nedávno sám přiznal ve svém blogu na aktuálně.cz. Jeho příspěvek byl totiž zakončen informací, že je  vysokoškolský učitel a  ´od 15. července 2011 také externí spolupracovník mezinárodního právního týmu Diag Human´. Později byl tento zajímavý dodatek k podpisu vymazán," uvedl pro ParlamentníListy.cz tento zdroj.

Jiná stránka věci ale je výše pokuty, která byla stanovena na 1500 korun. „Ano, je to 1500 korun. To rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajl je z minulého týdne, ale k tomu samotnému zveřejnění na webu došlo minulý rok. Stalo se to zhruba v dubnu 2010. Ministerstvo samozřejmě musí pokutu zaplatit a zaplatí ji," zmínil dále Kotris. 

Možná jste nečetli:

Podle právníka se resort vedený ministrem Leošem Hegerem z TOP 09 sice proti pokutě odvolal, ale předseda úřadu nakonec rozhodnutí potvrdil. " Mám pocit, že se nakonec výše pokuty o něco snížila, původně totiž byla ještě o něco vyšší. Já jsem nyní na dovolené, ale kolegové, kteří se tím zabývají, tak zvažují, že to napadnou ještě soudně," dodal pro náši redakci Kotris.

Cikrt o "placeném" Urbanovi ví. Došlo mu to ještě za Julínka

„Já jsem na to, že Jan Urban pracuje pro Diag Human, přišel ještě v době, kdy jsem pracoval pro ministerstvo zdravotnictví jako mluvčí. Tehdy totiž pan Urban požádal jako nezávislý publicista o vstup do archívu ministerstva s tím, že píše knihu o kauze, která později vyšla pod názvem Tunel plný krve. Až později ale vyšlo najevo angažmá Urbana v barvách Diagu, když se začal například na tiskových konferencích rozčilovat, když jsme něco negativního řekli o této společnosti. Pak také přiznal, že vlastně pořádá archív Josefa Šťávy, tedy tehdejšího majitele Diagu," vysvětlil pro ParlamentníListy.cz bývalý mluvčí exministra Tomáše Julínka Tomáš Cikrt.

„Pan ministr Julínek byl zastáncem velké otevřenosti a tak proto také říkal, že by novináři měli mít k dispozici i věci z archívu ministerstva," zmínil dále Cikrt, podle něhož Urban později skutečně přiznal, že za pořádání archívu dostal peníze od podnikatele Šťávy. „To, že byl za práci pro Diag placen, ostatně potvrdil sám i reportérům z České televize," doplnil Cikrt.

Poslední vývoj:

Soudy mají rozhodnout o exekucích

Společnost Diag Human, kterou vlastnil ještě donedávna někdejší obchodník s krví Josef Štáva, se státem vede arbitráž, neboli rozhodčí řízení ad hoc od roku 1996. Rozhodčí smlouva přitom upravuje způsob vedení arbitráže a mimo jiné stanovuje, že každé rozhodnutí rozhodčího senátu může být přezkoumáno senátem v jiném složení. V minulosti došlo k takovému přezkoumání už dvakrát, byl tedy přezkoumán i mezitímní i částečný rozhodčí nález, a to vždy rozhodčím senátem v novém složení. Podle informací ParlamentníchListů.cz má v září soud rozhodovat o jmenování druhého rozhodce do přezkumného senátu.

Situace kolem sporu byla před časem zamotána tím, že firma se obrátila na soudy ve Vídni a v Paříži, aby rozhodly o návrzích na exekuci majetku českého státu. Firma si tak chce údajně vzít to, co jí patří.

Soud ve Vídni pak rozhodl o zabavení dvou obrazů a plastiky, které do Rakouska zapůjčily zdejší galerie. Česko se ale proti tomu odvolalo a uspělo. Diag pak proti tomu podal také odvolání. Česko na to podalo námitku. Nyní ministerstvo čeká na rozhodnutí rakouského soudu. Soudu v Paříži pak ministerstvo zdravotnictví zaslalo odvolání české strany před necelými 14 dny.

Čtěte také:  

S kauzou souvisí: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …