Klaus: Fiala urazil Babišovy voliče. Zvrácené, když se kandidáti hlásí sami

17.01.2023 14:40 | Reportáž

„Myslím si, že hrubý mediální útok a dezinterpretace toho, o čem jsou prezidentské volby, bude nesmírně nahrávat kandidátu Pavlovi,“ uvedl k druhému kolu prezidentských voleb exprezident Václav Klaus, který se zúčastnil setkání Klubu 2019 v Trhovém Štěpánově. Přímou volbu prezidenta označil za „tragický omyl“. Podle něj vyhrála nepolitika nad politikou. Použil dokonce přirovnání „soutěž královny krásy“. K volbám se vyjádřili například i herečka Obermaierová a herec Ivan Vyskočil. Zazněla podpora pro Andreje Babiše. Promluvil i analytik Jan Schneider a exsenátor a bývalý prezident Agrární komory Jan Veleba. Ten prozradil, co udělá, pokud Andrej Babiš vyhraje.

Klaus: Fiala urazil Babišovy voliče. Zvrácené, když se kandidáti hlásí sami
Foto: David Hora
Popisek: Na setkání Klubu 2019 přijel i Václav Klaus

Bývalý prezident Václav Klaus dorazil na setkání Klubu 2019, mezi jehož členy jsou především zástupci českého zemědělství, už podruhé. A hned na začátku svého proslovu se vyjádřil k prvnímu kolu prezidentských voleb.

Anketa

Kdo má větší „škraloup“ z dob minulého režimu?

6%
89%
hlasovalo: 30796 lidí

„Myslím, že je potřeba férově přiznat, že to dopadlo podle očekávání. A jediným možným způsobem. Dokonce to dopadlo neuvěřitelným způsobem, myslím si. To, že se alespoň ukázalo, že je nemalá skupina lidí, která to vidí trošičku jiným způsobem, než drtivá většina médií, je téměř zázrak. A takto by bylo třeba to hodnotit,“ uvedl exprezident a pokračoval:

„Já jsem rozesílal několika svým kamarádům sms ve znění – vyhrála nepolitika nad politikou, ale je to interpretováno jako vítězství demokracie. Myslím, že takto to opravdu je. Nepolitika vyhrála. A domnívám se, že vyhrála primárně z jednoho důvodu. Z důvodu naprosto iracionálního populistického přechodu na přímou volbu prezidenta. To byl tragický omyl, ke kterému u nás zhruba před deseti lety došlo a důsledek toho je naprosto logický. Ta přímá volba byl populismus par excellence, a to by měli dnešní politici přiznat. Děsím se toho, že politici natolik rezignovali na to, že volba prezidenta je politickou volbou. Nechali z toho udělat soutěž královny krásy,“ pokrčil rameny Václav Klaus a zmínil, že jeho vláda tehdy myšlenky přímé volby prezidenta odmítla.

„Rozklad našich politických stran a jejich naprostá rezignace na výběr kandidáta je důvodem toho, co se tady stalo. Důsledkem toho je, že nastal sebevýběr kandidátů. Ano, základní charakteristikou těchto voleb byl sebevýběr kandidátů. Proto to porovnání s tou královnou krásy je opravdu na místě. Kandidáti pak hledali, jestli eventuálně někdo pro ně zdvihne hlas. Ale je to naprosto zvrácený způsob volby a interpretovat to jako vítězství demokracie, je pro mě naprosto nepřijatelné,“ uvedl mimo jiné.

Pro ParlamentníListy.cz pak prozradil, jak to vidí s druhým kolem prezidentských voleb.

„Je velmi těžké odlišit, co bych si přál, od toho, co prognózuji. Myslím si, že hrubý mediální útok a dezinterpretace toho, o čem jsou prezidentské volby, bude nesmírně nahrávat kandidátu Pavlovi,“ uvedl a k prvnímu kolu znovu dodal: „Úvaha o tom, že vyhrála demokracie nad populismem je prostě dezinterpretace a urážka 35 procent voličů, kteří dali hlas druhému kandidátovi.“

Přála bych to panu Babišovi… A Praha jako samostatná republika

„Já bych si samozřejmě přála, aby to dopadlo dobře, aby nerozhodovaly ty setiny. Přála bych to prostě panu Babišovi. Myslím si, že je rozumnější a s větším přehledem. Přece jenom bych mu věřila, že nás do té války nepovede,“ vysvětlila herečka Jaroslava Obermaierová, která byla také jedním z hostů setkání Klubu 2019 a v souvislosti s generálem Pavlem dodala:

Herečka Jaroslava Obermaierová a Ivan Vyskočil. Foto: David Hora

„Víte, já naši současnou vládu nemám moc v lásce a přece jen v tom vidím, že je to vládní kandidát. Myslím, že ten Babiš bude protiváha.“

V podobném duchu se vyjádřil i její herecký kolega Ivan Vyskočil.

„Četl jsem hezkou věc. Že kdysi byl Žižkov samostatná republika. Dneska by mohla být samostatná republika asi celá Praha (smích). Protože tam je vždycky něco jinak. A nechápu proč… Asi proto, že je tam hodně studentů a pražská kavárna, která to ovlivňuje. Pak je ještě brněnská kavárna…“ vyjádřil se Ivan Vyskočil k tomu, že Andreje Babiše údajně volil především takzvaný „venkov“ a generála Pavla větší města v čele s Prahou a Brnem.

Babišovi prý ale dává do druhého kola šanci. „Já si myslím, že jo. Já si fakt myslím, že jo, že se lidé ještě vzpamatují. No protože si musí uvědomit opravdu tu jednu věc, že kdyby ve Washingtonu zaveleli, tak pan generál srazí paty a jedem. A myslím, že to opravdu nikdo nechce. To může mít na Ukrajinu názor jaký chce, ale tohle určitě ne tedy!“ vzkázal.

Přežili jsme Husáka, Havla, Zemana…

Jak vnímá výsledky prvního kola a jak to vidí v kole druhém okomentoval i analytik Jan Schneider.

„Nic slušného vlastně ze mě nedostanete,“ řekl nejdříve velmi stručně. Pak se ale rozpovídal. „Nelíbí se mi to, ale dopadlo to tak, jak se dalo předpokládat. Budeme se s tím prostě muset smířit. A jak zní ten starý vtip – přijde Sára za Kohnem a říká – Ty Kohn, prej má přijít Mesiáš. A Kohn říká – Ty Sára přežili jsme Babylonský, přežili jsme Římany, přežili jsme Řeky, přežili jsme Hitlera, přežili jsme Stalina… S trochu štěstí přežijeme i toho Mesiáše,“ pokrčil analytik rameny a dodal: „Takže přežili jsme Zápotockého, Novotného, Husáka, Havla, Klause, Zemana… S trochou štěstí přežijeme i toho dalšího prezidenta.“

Na Babišovu oslavu slivovice od Klause

Svůj názor na to, jak se vyvíjí prezidentské volby prozradil i exsenátor a bývalý prezident Agrární komory Jan Veleba. „Tak pokud bych měl vyslovit, s čím jsem spokojený, tak jsem spokojený s tím, kolik hlasů dosáhl Andrej Babiš po drastické antibabišovské kampani, která trvala mnoho let a měla skončit jeho odsouzením,“ vysvětlil a dodal: „Andrej Babiš v první kole dlouho vedl. A z mého pohledu to rozhodla Praha a korespondenční hlasy ze zahraničí, že generál zvítězil.“

Bývalý prezident Agrární komory Jan Veleba na setkání Klubu 2019. Foto: David Hora

Dostal se i k druhém kolu, které se odehraje příští týden. „Jsem přesvědčen o tom, že 14 dní je na to, aby se zmobilizovali – nerad to slovo používám, ale tady se hodí, kteří třeba patří mezi Babišovy kandidáty, ale k volbám v prvním kole nešli. Také si nemyslím, že všichni, kteří volili třeba Danuši Nerudovou, její výzvu poslechnou a budou volit generála. A už vůbec si nemyslím, že ho budou volit třeba takoví „Baštovci“ . Bašta byl uměle vyroben přes billboardy, že odvolá vládu, zastaví válku na Ukrajině, nebo co všechno tam bylo… Toto se ukázalo jako naprosto naivní. Takže já si myslím, že je čas na to, aby Andrej Babiš získal další hlasy. Jsem optimista a myslím si, že je to k tomu, aby ten Babiš zvítězil,“ věří exsenátor.

Prozradil také, čím by si na případnou výhru Andreje Babiše přiťukl.

„K šedesátinám jsem dostal od lidí z kanceláře prezidenta Klause slivovici, kde je vypískován jeho podpis s věnováním. Tuto slivovici jsem tady dal jako motivaci k tomu, abychom udělali něco proto, aby zvítězil ve druhém kolem náš kandidát, to znamená Andrej Babiš. A pokud se tak stane, tak tu slivovici tady otevřu, pan prezident Klaus přijede a připijeme si,“ uzavřel s úsměvem Jan Veleba.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Děkuji pane prezidente Klausi, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedžentlmen , 17.01.2023 15:40:45
Děkuji pane prezidente Klausi. U toho bych chtěl být až se bude slivovice otevírat. Pak těch "dementních", jak označil skoro půlku národa umělec Páleníček, hodně přibyde. To bude fofr.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …