Agentura ochrany přírody a krajiny: Z vrcholu Králického Sněžníku zmizí zbytky Liechtensteinovy chaty

04.07.2021 9:45

Více než čtyři sta tun stavebního odpadu leží v národní přírodní rezervaci Králický Sněžník, necelých 500 metrů od stejnojmenného vrcholu.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Z vrcholu Králického Sněžníku zmizí zbytky Liechtensteinovy chaty
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Liechtensteinova chata byla zdemolována v roce 1971, odpad byl ale tehdy ponechán na místě. Jeho odvoz a likvidace budou hrazeny z Operačního programu Životní prostředí. Práce byly zahájeny v tomto týdnu, dokončeny by měly být koncem října.

Anketa

Do voleb zbývá sto dní. Kdo podle vás bude příštím premiérem?

hlasovalo: 15066 lidí

„Do národní přírodní rezervace skládka stavebního odpadu nepatří. Před zahájením prací jsme ze staveniště přesadili vzácné druhy rostlin, například jestřábník sněžnický. Ten je místním endemitem a nikde jinde na světě neroste. Po původní chatě tu zůstane jako připomínka jen nízká zídka, která bude sloužit návštěvníkům jako odpočinkové místo,“ vysvětluje Petr Šaj z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.     

Na místě se odhadem nachází celkem asi 414 tun stavebních materiálů -  beton, cihly, sklo, železo, ocel a směsné komunální odpady, nemalý podíl tvoří i nebezpečné materiály obsahující azbest, především azbestocementová střešní krytina. Kvůli citlivosti zdejší přírody  a velmi špatné dostupnosti území byl pro transport demoličního materiálu k nejbližšímu odvoznímu místu zvolen vrtulník. Vybourané a vytříděné materiály pak budou přeloženy na nákladní automobily a odvezeny k likvidaci.

„Paradoxem je, že zatímco se na české straně snažíme z jednoho úbočí Králického Sněžníku ekologickou zátěž odstranit, na polské části vrcholu možná právě další taková vyrůstá,“ uzavírá Petr Šaj.

Liechtensteinova chata  byla vybudována v letech 1906–1912 a sloužila pro turistickou veřejnost jako ubytovací a stravovací zázemí. V 60. letech minulého století začala v důsledku špatné údržby postupně chátrat.

Projekt je spolufinancován Evropskou unií – Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Životní prostředí, celkové náklady činí necelých 11 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podíl nelegálního hazardu na trhu je do pěti procent

13:04 Celní správa: Podíl nelegálního hazardu na trhu je do pěti procent

V průběhu dubna 2024 proběhla na území Jihomoravského a Moravskoslezského kraje rozsáhlá kontrolní a…