Americká společnost General Dynamics hlásí silný vstup do roku 2018, uchází se i o armádní zakázky v Česku

02.05.2018 10:06

Americká společnost General Dynamics oznámila na konci dubna hospodářské výsledky za první čtvrtletí roku 2018. Zbrojařská firma globálního významu zaznamenala čistý zisk 799 milionů dolarů. General Dynamics rostl podíl zakázek v obranném průmyslu, o jeden významný tendr se uchází prostřednictvím dceřiné společnosti také v České republice.

Americká společnost General Dynamics hlásí silný vstup do roku 2018, uchází se i o armádní zakázky v Česku
Foto: gd.com
Popisek: General Dynamics - logo

Čistý zisk General Dynamics se oproti prvnímu kvartálu loňského roku zvýšil o 4,7 %, redukovaný zisk za akcii z předcházejícího čtvrtletí stoupl dokonce o 6,9 % na 2,65 amerického dolaru (USD) za akcii.

Provozní marže společnosti za první čtvrtletí roku 2018 činila 13,4 % oproti 14,1 % v prvním čtvrtletí roku 2017. Konsolidovaná provozní marže se zvýšila o 60 bazických bodů oproti 12,8 procenta v posledním kvartále loňského roku.

„Společnost General Dynamics zaznamenala solidní výsledky za první čtvrtletí s růstem příjmů, čistých zisků i redukovaných zisků za akcii," řekla Phebe Novakovicová, předsedkyně představenstva a generální ředitelka společnosti. „To je silný vstup do roku 2018 a my nadále důvěřujeme našemu dlouhodobému výhledu,“ dodala Novakovicová.

General Dynamics hlásí signifikantní nárůst zakázek především armádního charakteru. Prostřednictvím dceřiných společností se podílela na miliardovém obchodu s rumunskými ozbrojenými silami – dodání obrněných vozidel Piranha 5. Pokračovaly důležité transakce s americkou armádou a pro NASA vytvořila General Dynamics za 215 milionů dolarů projekt pozemní sítě pro udržitelný rozvoj, který modernizuje pozemní infrastrukturní systémy NASA pro svou satelitní síť.

Dceřiná společnost GDELS spolupracuje s českými firmami

Evropská dceřiná společnost General Dynamics European Land Systems (GDELS) už v minulosti dodala materiál rovněž české armádě. Prostřednictvím rakouské pobočky GDELS dodala Česku víceúčelová kolová obrněná vozidla Pandur II. Menší část vozidel byla vyrobena v Rakousku, ostatní se vyráběla v Česku, přičemž GDELS zajišťoval rovněž servisní služby.

Už v roce 2015 uzavřela GDELS strategické partnerství s holdingem Czechoslovak Group (CSG) a právě díky tomu firmy tohoto českého holdingu získaly práva na výrobu vozidel Pandur II a také na jejich technologický rozvoj, modernizaci i servisní služby. Právě proto může společnost Tatra Defence Vehicle (TDV) patřící do holdingu CSG zajišťovat soběstačnost Česka ve výrobě i opravách kolových obrněných vozidel armády. V listopadu 2016 se navíc podařilo uzavřít obchod s indonéskou vládou a pandury tak získaly vůbec prvního zahraničního vlastníka.

Zapojení českého průmyslu je klíčové také pro chystanou obří zakázku, kterou vypíše letos Ministerstvo obrany ČR. Jedná se o nákup pásových obrněných vozidel, ministerstvo plánuje zakoupit minimálně 210 kusů a celkový objem zakázky by měl dosahovat 53 miliard korun.

Jedním ze čtyř uchazečů je právě GDELS s vozidlem ASCOD 2. V červnu loňského roku na mezinárodním veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET 2017 v Brně společnost GDELS podepsala dohody s pěti českými společnostmi o možné budoucí spolupráci právě na programu nového pásového obrněného vozidla pro českou armádu.

GDELS je tedy připraven splnit požadavky ministerstva, aby nákup nových vozidel byl spojen s přenesením potřebných technologií a know-how do Česka a zapojením českých podniků do jejich výroby. Vítěz tendru by měl být znám nejpozději v příštím roce. Česko by mělo bojová vozidla dostat v letech 2020 až 2024.

O společnosti General
Dynamics Společnost General Dynamics se sídlem v Falls Church ve Virginii je globální výrobce letecké i pozemní vojenské techniky, který nabízí široké portfolio produktů a služeb v oblasti letectví, bojových vozidel, zbrojních systémů a střeliva; C4ISR a IT řešení; a také stavby a opravy lodí. Příjmy společnosti za rok 2017 činily 31 miliard dolarů. Více informací naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…