Armáda ČR: Velet a vést vojáky v angličtině? Pro ženisty Piece of cake

24.03.2022 22:11 | Tisková zpráva

Jak správně velet, řídit zásahy a vést vojáky v boji se učili ženisté v rámci Junior Command and Leadership Course (JCLS). Měsíční kurz, ve kterém se komunikovalo pouze v angličtině, se v posádce Bechyně konal vůbec poprvé.

Armáda ČR: Velet a vést vojáky v angličtině? Pro ženisty Piece of cake
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Kurz organizuje a řídí Britský vojenský poradní a výcvikový tým (British Military Advisory and Training Team – BMATT) při Velitelství výcviku-vojenské akademii ve Vyškově, kde se obvykle koná. „V zahraniční operaci jsem se dozvěděl, že je možné pozvat BMATT i k nám do posádky, což se podařilo,“ řekl velitel 2. roty bojové ženijní podpory 151. ženijního praporu kapitán Zdeněk Barimov. Zároveň dodal, že příprava je určená především pro nižší velitelský sbor.

Základním konceptem je naučit vojáky, jak lidi vést a jak lidem velet. „Je to ale i o tom, být jim vzorem,“ doplnil vedoucí praporčík 2. roty bojové ženijní podpory 151. ženijního praporu nadrotmistr Jan Harazin. V prvním týdnu se nižší důstojníci seznamovali s teoretickými principy, jak má velitel fungovat a vést např. útok nebo obranu. V následujících třech týdnech získané poznatky převáděli do praxe. Pro účastníky to znamenalo, že se v pozici velitele neustále střídali, museli reagovat na různé náměty a rychle se rozhodovat, jak situaci vyřešit a předat potřebné pokyny.

Dobrým velitelem i přes únavu

Anketa

Má NATO vyslat na Ukrajinu mírové sbory?

2%
97%
hlasovalo: 26655 lidí

Právě praxe byla náročná i po fyzické stránce. „Zorganizovali jsme jim např. soutěž průzkumných hlídek. Desetikilometrovou trasu museli zvládnout v co nejkratším čase, navíc na stanovištích plnili různé úkoly, a to všechno s plnou výbavou, tedy s cca 30 kg zátěží,“ upřesnil náročnost JCLC kapitán Barimov a dodal, že velkou zkouškou byly i noci strávené venku v mínus 10°C.

„Naše kurzy jsou koncipované tak, aby se vojáci naučili pracovat v určitém diskomfortu. Člověk vždycky funguje trochu jinak, když trpí spánkovou deprivací a je fyzicky hodně unavený,“ vysvětlil hlavní instruktor kurzu praporčík John Gillum.

Jazykovou bariéru překonali

Velkou výzvou byla i cizojazyčná komunikace, vše totiž probíhalo v angličtině. To potvrzují i samotní účastníci kurzu. „Nikdy tady nevíte dopředu, co vás čeká, je tedy zásadní, aby člověk všemu správně porozuměl. Navíc úkoly dostáváte nepřetržitě a nemáte šanci se na cokoliv připravit nebo si to v klidu rozmyslet,“ popsal svoje pocity z přípravy rotmistr Vojtěch Sychra ze ženijní speciální roty 151. ženijního praporu. „Nicméně za chvíli jsme si zvykli a komunikace v angličtině už pro nás byla hračka, doslova Piece of cake,“ smál se rotmistr Sychra a kurz i přes náročné podmínky pochvaloval: „Poslední roky jsme kvůli výpomoci s onemocněním COVID 19 neměli šanci se našemu výcviku naplno věnovat. Jsem rád, že jsem opět venku na cvičení, navíc v rukou profíků z BMATT.“

Kurz velení a řízení pro nižší důstojníky je podle britských instruktorů z Vyškova nejlepší před odjezdem do zahraniční operace. „Tuto přípravu organizujeme prakticky po celém světě. Máme bohaté zkušenosti, které chceme předat dál. Pokaždé vyžadujeme velké nasazení a disciplínu, a to jsme v Bechyni viděli,“ ohodnotil ženisty na závěr kurzu hlavní instruktor Gillum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha obdaruje dlouholeté dárce krve ročním kuponem na MHD zdarma

22:04 MHMP: Praha obdaruje dlouholeté dárce krve ročním kuponem na MHD zdarma

Hlavní město obdaruje dárce krve ročním kuponem na městskou hromadnou dopravu zdarma. Jednat se bude…