Mají titul. Ale je jim na nic. Přesto by Piráti chtěli více „vzdělanějších“

17.05.2024 20:20 | Monitoring

Pirátská poslankyně Klára Kocmanová žádá, aby se vzdělání v Česku stalo dosažitelnějším. „Studium na vysoké škole je samo o sobě dost náročné,“ poukazuje Kocmanová s tím, že mnozí vysokoškoláci musí při studiu pracovat „a o to méně času potom mají na studium“. Dle Eurostatu však ani vysokoškolské studium pro všechny absolventy automaticky neznamená jistotu práce, v níž mohou svou vysokou úroveň vzdělání využít. 13 % českých vysokoškoláků tak končí na pozicích, k nimž vysoká škola není potřeba.

Mají titul. Ale je jim na nic. Přesto by Piráti chtěli více „vzdělanějších“
Foto: Repro YouTube
Popisek: Pirátka Klára Kocmanová

Anketa

Jsou za pokus o atentát na Roberta Fica zodpovědní činitelé liberální opozice, médií a neziskových organizací?

96%
2%
hlasovalo: 26886 lidí
Kromě toho, že data Eurostatu ukazují, že na tom Česko není v problematice překvalifikovanosti pracovní síly v porovnání s ostatními evropskými zeměmi ani zdaleka příliš špatně, upozorňují rovněž na skutečnost, že vyšší překvalifikovanost mají v mnoha evropských zemích ženy než muži. V roce 2023 činila míra překvalifikovanosti v EU 22 %, z toho 21 % u mužů a 23 % u žen.

Vyšší míru překvalifikovanosti měly ženy v 18 z 27 zemí EU, přičemž největší rozdíly byly zaznamenány na Maltě a na Slovensku (až 8 % rozdíl) a v Itálii (rozdíl 7 %). Ze zemí, kde měli vyšší míru překvalifikovanosti muži, pak vyčnívá naopak Litva (rozdíl 5 %), Lotyšsko (rozdíl 4 %.) a Bulharsku (3 % rozdíl).

Česko pak na tom v rámci překvalifikovanosti – tedy zaměstnávání lidí s nejvyšším stupněm vzdělání v profesích, které tak vysokou úroveň vzdělání nevyžadují – není ani zdaleka špatně a má dokonce její druhou nejnižší míru v Evropě. Po Lucembursku, kde je 5% překvalifikovanost, se Česká republika umístila na druhém místě spolu s Dánskem, kde míra překvalifikovanosti činí totožně 13 %.

Naopak zemí s nejvyšší mírou překvalifikovanosti je v rámci Evropské unie Španělsko (36 %), následované Řeckem (31 %) a Kyprem (30 %).

Zdroj: Eurostat

„Vzdělání musíme udělat dosažitelnější“

Anketa

Pakliže by se našel spolehlivý právní nástroj, měli by ukrajinští bojeschopní muži být vráceni na Ukrajinu?

51%
44%
hlasovalo: 11424 lidí
Dle pirátské poslankyně Kláry Kocmanové by se Česko mělo snažit usilovat o to, aby na vysokoškolské vzdělání u nás dosáhlo víc lidí a „vzdělanostní ekonomiky“ dle ní dosáhneme skrze to, že vzdělání „uděláme dosažitelnější“.

Píše, že mezi politiky a političkami slýchá proklamaci, že máme být „mozkovnou, ne montovnou“, avšak abychom se přiblížili k jejímu splnění, musíme si dle poslankyně nejdřív odpovědět na otázku: „Jak jsme na tom v Česku s dostupností vzdělání?“

Průzkum Mladého Pirátstva dle ní ukázal, že si mnoho studentů a studentek studium nemůže dovolit.

„Studium na vysoké škole je samo o sobě dost náročné (a taky má být). Zároveň máme v Česku ale nadprůměrný počet studentů, kteří u studia musí pracovat a o to méně času na studium potom mají,“ upozorňuje rovněž Kocmanová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Na humanitních vysokých školách,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseD , 18.05.2024 8:49:10
studium náročné vůbec není. Je to žvanírna, kde se ani pořádně nenaučí angličtinu, důkazem je náš přemoudřelý humanitně vzdělaný Nutelín ozdobený tituly zepředu i zezadu. Politologů, teatrologů, filozofů, sociologů každý rok vycházejí stovky ba tisíce, takže pak řada z nich skončí někde za pultem nebo v montovně.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Celebrity s patentem na rozum. Jak vidí Hoffman dnešní novináře?

18:07 Celebrity s patentem na rozum. Jak vidí Hoffman dnešní novináře?

POHLED IVANA HOFFMANA Slovenskem hýbe kauza z televize Markíza, kde byl z obrazovky stažen moderátor…