Armáda ČR: Strakoničtí vojáci cvičili na Doupově manévrový boj

18.03.2022 18:47 | Tisková zpráva

Bránit pozemní jednotky před útoky ze vzduchu. To bylo hlavní náplní taktického cvičení, které ve vojenském újezdu Hradiště na Karlovarsku absolvovali vojáci z 251. protiletadlového raketového oddílu ze Strakonic. Začali se tak připravovat na jeden z úkolů, který budou plnit po přezbrojení na novou techniku.

Armáda ČR: Strakoničtí vojáci cvičili na Doupově manévrový boj
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Vojáci z 251. protiletadlového oddílu plní zejména úkoly v rámci Národního posilového systému protivzdušné obrany České republiky. Ten se zřizuje k posílení obrany vzdušného prostoru ČR a důležitých objektů v době míru. Úkolem vojáků je v takovém případě bránit strategické objekty před nevojenským napadením. Příkladem může být hrozba, kdy teroristé chtějí uneseným letadlem zaútočit na jadernou elektrárnu, leteckou základnu, průmyslovou oblast nebo jiný objekt.

O krok dopředu: vojáci chtějí být připraveni

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69685 lidí

V souvislosti s přezbrojením, které vojáky čeká v letech 2025 až 2026, jim přibude další úkol. Před napadením ze vzduchu nebudou bránit jen strategické objekty, ale i pozemní jednotky. Taktiku začali vojáci pilovat již v těchto dnech během cvičení Resolute Effort na Doupově.

„Cvičili jsme společně s jednotkami 4. brigády rychlého nasazení a amerických ozbrojených sil. Podle taktické rozehry jsme jim zabezpečovali pozemní protivzdušnou obranu. Vzdušného protivníka nám simulovaly bojové letouny,“ uvedl major Pavel Samek, který výcvik strakonických vojáků řídil.

Vojáci cvičili ve ztížených podmínkách

Vojáci procvičovali zejména manévrový způsob boje. „Jednotka se často přesouvala, nezůstávala dlouho na stejném místě, aby nerozkryla své postavení,“ objasnil vrchní praporčík oddílu praporčík František Hammerbauer, co obnáší manévrový boj. „Přesuny probíhaly většinou v noci, vojákům jsme záměrně simulovali ztížené podmínky,“ dodal.

Vojáci netrénovali jen přesuny, ale i průzkum terénu a palebných postavení. Zdokonalili se v plánování bojové činnosti, vydávání rozkazů nebo zasílání hlášení.

Náročný výcvik neubral vojákům nic na jejich motivaci. „Cvičili s obrovským entuziasmem. Všichni do jednoho předvedli velkou odpovědnost za svou profesi. Roli v tom jistě sehrály i události posledních dní, které ukazují, že použití prostředků protivzdušné obrany bude nabývat na významu,“ doplnil praporčík Hammerbauer.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…