Armáda ČR: Dělostřelci virtuálně trénovali koordinaci i palbu

21.03.2022 11:45 | Tisková zpráva

Ve vyškovském centru simulačních a trenažérových technologií proběhl minulý měsíc výcvik dělostřelců ze 131. oddílu. Cvičení s názvem Digital Gunner 2022 přezkoušelo především sladěnost baterie koordinace palebné podpory (BKPP).

Armáda ČR: Dělostřelci virtuálně trénovali koordinaci i palbu
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Simulačním centrum ve Vyškově umožňuje jak taktickou a střeleckou přípravu pozemních vojsk, tak výcvik specialistů jako jsou potápěči, záchranáři nebo osádky tanků. Tentokrát se zde prověřovala bojová připravenost BKPP, zejména souhra mezi jednotlivci i týmy a jejich schopnost plánovat a rozhodovat se.

Zástupce řídícího cvičení 13. dělostřeleckého pluku kapitán Jakub Rybář říká: „Cvičení na simulačních technologiích nám umožňuje prověřit jak plánování a koordinaci palebné podpory, tak práci dělostřeleckého průzkumu s minimální potřebou techniky a personálu. Tím dosahujeme maximálního výcvikového efektu s minimálními náklady.“

Plánování, koordinace i palba

Díky simulačním technologiím byla pro výcvik namodelována bojová situace. Ve virtuálním prostředí pak cvičící vojáci dostávali bojové rozkazy z vyšších stupňů a museli pro koaliční jednotky naplánovat palebnou podporu, což znamenalo použití dělostřelectva a minometů. Úkolem bylo přispět k zastavení nepřítele a precizně naplánovat a provést protiútok, a přitom efektivně použít dostupné palebné prostředky.

Během virtuální bojové operace se dělostřelci museli začlenit do mechanizovaných rot i velení praporů a brigád. Z těchto různých úrovní organizovali a koordinovali palebnou podporu. Část z nich působila i jako družstva dělostřeleckého průzkumu a přímo se pohybovala na virtuálním bojišti. V 3D simulaci vyhledávali vhodné cíle a vyžadovali na ně dělostřeleckou palbu.

Díky technologii znovu a lépe

Smyslem celého cvičení nebylo vyhrát, ale dobře a včas reagovat na vzniklé situace a poučit se z nich. „Výcvik ověřil, že jsme sehraní, umíme pracovat, plánovat a reagovat v týmu. Zároveň prověřil i funkčnost našich postupů a procesů. Neocenitelná je totiž možnost opakovaného přehrávání simulovaných scénářů a následná analýza situací na bojišti. V rámci celé jednotky jsme mohli vše ihned rozebrat, analyzovat a najít vhodnější postupy a řešení. Na základě výsledků a průběhu boje se naše postupy přeplánovaly,“ vysvětluje velitel 131. dělostřeleckého oddílu podplukovník Štěpán Zvěřina, který se výcviku také zúčastnil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…