Asociace soukromého zemědělství: Jiří Drahoš navštívil farmy členů asociace

19.01.2018 21:18

Kandidát na prezidenta České republiky Jiří Drahoš dnes v praxi představil svůj vztah k venkovu na farmách členů Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR), konkrétně v regionu Český Krumlov. Na jihu Čech tak proběhlo s předstihem druhé kolo volby prezidenta, respektive „Prezidenta pro venkov“, přičemž první kolo se uskutečnilo ve čtvrtek 4. ledna letošního roku ve středočeské obci Radonice.

Asociace soukromého zemědělství: Jiří Drahoš navštívil farmy členů asociace
Foto: ASZ
Popisek: Asociace soukromého zemědělství

Již v něm Jiří Drahoš sedláky z ASZ ČR zaujal svými postoji k problematice zemědělství a venkova. Přítomní hosté přitom tehdy ocenili především skutečnost, že se Jiří Drahoš veřejně vyslovil pro krácení dotací největším průmyslovým zemědělským podnikům (zastropování), pro cílenou podporu drobných a středních podnikatelů na venkově, a také pro odmítnutí zákonem stanoveného předkupního práva pro nájemce zemědělské půdy. Jiří Drahoš se také pochlubil, že z tehdejších prezidentských kandidátů „umí zřejmě jako jediný stáhnout králíka“. To dnes skutečně potvrdil na Angus farmě Rančice - rodinné farmě Milana Šebelky, na níž rod Šebelků hospodaří již od 17. století. Na uvedené farmě se mimo jiné chová masný skot, součástí nabídky návštěvníkům je stáj pro koně a jízdárna, podnik je navíc certifikován v registru farem kontrolovaného ekologického zemědělství. Ještě předtím navštívil Jiří Drahoš Mléčnou farmu Šítalovi v Mojném, kde je pro změnu chován mléčný skot a využívány nové technologie dojení.

„Sedláky hospodařící na rodinných farmách považuji za páteř rozvoje venkova, který zdaleka není jen o zemědělské produkci, ale také a především o vztahu lidí ke svému regionu, o rozvoji služeb a místních komunit, o udržování kvality půdy a zdrojů kvalitní vody a zaměstnanosti na našem venkově,“ zdůraznil opakovaně Jiří Drahoš v diskusích se členy ASZ na uvedených farmách. Podle jeho slov je proto nutné hospodáře na rodinných farmách i všechny aktivní podnikatele na venkově, včetně živnostníků či řemeslníků, v zájmu celé naší společnosti podporovat.

„To je v naprostém protikladu s postojem současného prezidenta Miloše Zemana, který se v minulosti vyjádřil, že budovat rodinné farmy je omyl. Ze všech evropských i světových statistik je zřejmé, že právě rodinné farmy zajišťují všude hlavní část zemědělské produkce,“ konstatoval předseda ASZ Josef Stehlík. Pokud by se v českém zemědělství v praxi uplatnily postoje, jaké Jiří Drahoš prezentoval, zlepšilo by to podle Josefa Stehlíka prestiž celého našeho zemědělství minimálně na úrovni EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…