ČEZ Distribuce a Lesy ČR chtějí společně předejít výpadkům elektřiny, dohodly se na spolupráci

10.04.2023 7:00 | Komerční článek

Memorandum o spolupráci podepsali 6. dubna členové představenstva ČEZ Distribuce Radim Černý a Martin Molinger a generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík.

ČEZ Distribuce a Lesy ČR chtějí společně předejít výpadkům elektřiny, dohodly se na spolupráci
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Obě společnosti letos připraví metodiku, podle níž budou postupovat při údržbě venkovních vedení a dalšího distribučního zařízení. Cílem je minimalizovat výpadky elektřiny kvůli stromům, které mohou při silném větru dopadnout na elektrické vedení. Takovým případům je třeba předcházet, nově nastavené procesy ocení odběratelé z řad domácnostní i firem, ale pozitivní dopad to bude mít i na prvky kritické infrastruktury státu.

„Tuto výjimečnou dohodu je nutné vnímat jako důležitou spolupráci, jejímž účelem je navýšení ochrany společných zájmů ve smyslu zavedení efektivnějších postupů při zajišťování bezpečnosti a spolehlivosti dodávek elektřiny. Samozřejmostí je pak promítnutí tohoto nemalého úsilí do dlouhodobého horizontu, kdy finálním příjemcem bude konečný odběratel,“ řekl generální ředitel ČEZ Distribuce Martin Zmelík.

Jedná se o historicky první dohodu o spolupráci, která vznikla mimo jiné jako reakce na evidovaný výskyt meteorologických abnormalit. Obě společnosti jdou nad rámec zákonných povinností, kdy cílem je nejen navýšit ochranu distribučního zařízení, ale i provádět operativní kontrolu spojenou s nápravnými opatřeními za účelem eliminace škod způsobené pády stromů rostoucími mimo ochranná pásma vedení.

„V ochranných pásmech vysokého a velmi vysokého napětí budeme důsledně dbát na zpracování nestabilních stromů v dopadové vzdálenosti od distribučního vedení, které se mohou na okraji porostů vyvrátit či zlomit,“ uvedl generální ředitel Dalibor Šafařík.

ČEZ Distribuce, a. s., ze Skupiny ČEZ provozuje na území České republiky vedení v délce 167 628 km s 3,7 mil. odběrných míst. Společnost působí na území krajů Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Středočeského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého, Moravskoslezského a částečně v kraji Zlínském a Vysočina. Postupnou modernizací, plánovanou rekonstrukcí zařízení distribuční soustavy a proaktivním přístupem stabilně zvyšuje a zajišťuje kvalitní a spolehlivé dodávky elektřiny a plní rostoucí požadavky zákazníků. Cílenými investicemi do distribučního zařízení je umožňován další rozvoj české ekonomiky a vytvářen prostor investorům a tím i novým pracovním místům v regionech. Více na www.cezdistribuce.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně

22:03 Den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně

Ve středu 8. května se v Poslanecké sněmovně uskuteční tradiční Den otevřených dveří. U příležitosti…