ČEZ: V Temelíně otevřeli nejmodernější metrologickou laboratoř v Česku

06.04.2023 11:02 | Komerční článek

Unikátní prostory s více než stovkou přístrojů určených ke kalibraci a měření přesnosti měřidel otevřeli představitelé společnosti ČEZ a Českého institutu pro akreditaci v areálu Jaderné elektrárny Temelín. Zaměstnává devět expertů, a přestože je primárně určena pro oblast jaderné energetiky, služby nabízí firmám v celé České republice.

ČEZ: V Temelíně otevřeli nejmodernější metrologickou laboratoř v Česku
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Speciálně izolovaná místnost (Faradayova klec), ve které se nachází řada citlivých, velmi přesných měřících přístrojů, nebo naopak robustní zařízení pro kalibraci momentových klíčů a dalších zařízení. Tak vypadá řada místností uvnitř jedné z budov temelínské jaderné elektrárny.

„Dodržujeme pravidlo, že přístroje, kterými kontrolujeme měřidla používaná v jaderných elektrárnách jsou čtyřikrát přesnější, než měřidla používaná na kontroly konkrétních zařízení a měřidla měřící provozní parametry v technologii. Příkladů je celá řada, od diagnostiky kontrolních systémů, až po zařízení na utahování šroubů v primárním okruhu,“ vysvětluje ředitel útvaru řízení kvality jaderných elektráren ČEZ Zdeněk Čančura.

Právě jaderné elektrárny jsou klíčovými zákazníky nové laboratoře. Kalibraci nástrojů a přístrojů, nabízí ale i dalším energetickým provozům, nebo firmám, které působí v České republice.

„V jaderných elektrárnách klademe maximální důraz právě na bezpečnost a kvalitu. Neustále musíme znát stav zařízení, a proto potřebujeme přesnou a správně nastavenou diagnostiku a měření. I to je důvod, proč jsme tuto laboratoř vybudovali přímo uvnitř areálu temelínské elektrárny,“ doplňuje člen představenstva a ředitel Divize jaderná energetika Skupiny ČEZ Bohdan Zronek.

Zprovoznění nejmodernější české metrologické laboratoře souvisí i s připravovanou odstávkou prvního temelínského bloku. Elektřinu do sítě by měl přestat dodávat v noci z pátku na sobotu. Kromě výměny paliva čeká energetiky přes 16 000 činností, řada z nich souvisí právě s kontrolami a investičními akcemi, které se bez správně nastavených přístrojů a nástrojů neobjedou. 

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 5,0 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…