ČEZ: Přes 600 zájemců o vodní elektrárnu Dalešice

20.03.2023 18:02 | Komerční článek

Světový den vody oslavili energetici zorganizováním speciálních exkurzí do Přečerpávací vodní elektrárny Dalešice v sobotu 18. března. Zájem byl veliký. Otevření „bran“ dalešické přehrady si nenechalo ujít na 600 návštěvníků.

ČEZ: Přes 600 zájemců o vodní elektrárnu Dalešice
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Energetici připravili pro zájemce dva druhy prohlídek. Pro ty menší infocentrum a strojovnu, osoby nad 15 let se mohly navíc podívat do útrob elektrárny, pod největší funkční sypanou hráz v Evropě, tedy až k vodním přivaděčům, které jsou 80 metrů pod hladinou dalešické přehrady, mají v průměru 6 metrů a na lopatky turbíny přivádí 150 m3 vody za sekundu.

„V dalešické elektrárně jsem byl s rodinou poprvé, i když jsem ze zdejšího regionu. Hodně se nám líbil model celé elektrárny, na kterém bylo hezky vidět, jak funguje přečerpávání vody z přehrady díky oboustrannému chodu Francisových turbín,“ říká jeden z návštěvníků pan Petr Štork z Rokytnice.

Vodní elektrárna Dalešice vyrobí ročně až 500 GWh bezemisní elektrické energie a v přepočtu by tak pokryla roční spotřebu více než 117 tisíc českých domácností. Je významným prvkem energetické soustavy, který umožňuje vyrovnávat rychlé změny mezi spotřebou a výrobou elektrické energie v přenosové soustavě. Sypaná rokfilová hráz s jílovým těsněním o výšce 100 m je nejvyšší funkční sypanou hrází v Evropě. Ve strojovně elektrárny se nachází čtyři reverzní Francisovy turbíny, každá o výkonu 120 MW.

Vodní nádrž současně slouží k rekreačním účelům i jako zásobárna vody pro provoz Jaderné elektrárny Dukovany.

Další možnost zažít unikátní prohlídku tohoto technického díla budou mít individuální návštěvníci během letních prázdnin. Pro organizované skupiny je možné domluvit prohlídku v průběhu celého roku. Více informací najdou zájemci na webových stránkách Dalešice | Skupina ČEZ - O Společnosti (cez.cz).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic spouští další mapový portál

7:02 Správa železnic spouští další mapový portál

Správa železnic nově spustila mapový portál pro vysokorychlostní úsek Poříčany – Světlá nad Sázavou.…