ČSSZ: Tři roky pomáhá tzv. otcovská novopečeným tatínkům

03.02.2021 12:45

Díky novele zákona o nemocenském pojištění mohou od 1. února 2018 novopečení tatínkové zůstávat doma s novorozeným dítětem a čerpat z tohoto důvodu zavedenou dávku. Od 1. 1. 2018 do 31. 12. 2020 Česká správa sociálního zabezpečení provedla celkem 138 707 výplat ve výši téměř 764 milionů Kč.

ČSSZ: Tři roky pomáhá tzv. otcovská novopečeným tatínkům
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení

Smyslem dávky otcovské poporodní péče, tzv. otcovské, je pomoci novopečeným tatínkům v prvních dnech po narození dítěte. Už tři roky tak mohou na otcovské strávit celkem 7 kalendářních dnů s novorozencem a pomáhat tak mamince s péčí o dítě. Tatínkům v tomto případě náleží 70 % redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den.

Kdo má nárok na otcovskou?

Základní podmínkou nároku na otcovskou je účast na nemocenském pojištění. U OSVČ musí být pro nárok na otcovskou splněna podmínka dobrovolné účasti na nemocenském pojištění OSVČ alespoň po dobu 3 měsíců bezprostředně předcházejících dni nástupu na otcovskou.

Další podmínkou je, že otec dítěte musí být zapsán v jeho rodném listě. Rodiče přitom nemusí být sezdaní.

Kromě otců může mít nárok na otcovskou také pojištěnec (muž či žena) pečující o dítě, které převzal do péče nahrazující péči rodičů na základě rozhodnutí příslušného orgánu, pokud dítě ke dni převzetí do péče nedosáhlo 7 let věku.

Podmínky nároku na otcovskou (dávku otcovské poporodní péče) stanoví zákon o nemocenském pojištění (zákon č. 187/2006 Sb.).

Kdy a jak dlouho lze čerpat otcovskou?

Délka otcovské je 7 kalendářních dní. Není podmínkou čerpat celých 7 dnů, ale nelze ji rozdělit a čerpat po částech (např. si několik týdnů vybírat volný pátek).

Otcovská se musí vyčerpat v celku, nastoupit na otcovskou lze v období 6 týdnů ode dne narození dítěte nebo jeho převzetí do péče (den nástupu si určí každý sám podle potřeby). Poté nárok na otcovskou zaniká. Dávku může otec čerpat už v době, kdy je žena s dítětem ještě v porodnici.

Jak se počítá výše otcovské?

Otcovská činí 70 % redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den.

Stejně jako pro výpočet peněžité pomoci v mateřství, tzv. mateřské, je rozhodující denní vyměřovací základ. Ten se vypočítá jako součet hrubého příjmu vydělený počtem kalendářních dní (výpočet je obvykle z příjmu za posledních 12 měsíců, zohledňují se vyloučené dny, jako doba na neschopence apod.). Takto stanovený denní vyměřovací základ podléhá redukci.

V roce 2021 platí tyto redukční hranice:

  • První redukční hranice je 1 182 Kč (v roce 2020 to bylo 1 162 Kč).
  • Druhá redukční hranice je 1 773 Kč (v roce 2020 to bylo 1 742 Kč).
  • Třetí redukční hranice je 3 545 Kč (v roce 2020 to bylo 3 484 Kč).

Do částky 1 182 Kč se pro otcovskou započítá 100 %, do částky 1 773 Kč se započítá 60 % a do částky 3 545 Kč se započítá 30 %.

S výpočtem výše otcovské Vám pomůže kalkulačka MPSV.

Jak požádat o otcovskou?

O otcovskou zaměstnanec žádá u svého zaměstnavatele předem (před nástupem) a ten předá žádost o dávku po skončení podpůrčí doby příslušné OSSZ. Současně je potřeba zaměstnavatele požádat o rodičovskou dovolenou.

OSVČ si žádost o otcovskou vyřizuje až následně – po vyčerpání 7 dní – na příslušné OSSZ.

Žádost o dávku otcovské poporodní péče se podává na příslušném formuláři.

Více informací k otcovské poporodní péči najdete na webu ČSSZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…