ČVUT: EuroTeQ s dalšími univerzitními aliancemi stojí při Ukrajině

05.03.2022 12:11 | Tisková zpráva

Aliance EuroTeQ, jejímž členem je i ČVUT, se spolu s dalšími 40 aliancemi evropských univerzit včera připojila k podpoře Ukrajiny. Ve společném prohlášení aliance odsoudily i bombardování Charkovské národní univerzity.

ČVUT: EuroTeQ s dalšími univerzitními aliancemi stojí při Ukrajině
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

„Stojíme pospolu a vyjadřujeme ukrajinskému lidu naši nejsilnější solidaritu po útoku ruské vlády. Rovněž důrazně odsuzujeme bombardování Charkovské národní univerzity.“ Tak začíná text společného prohlášení 41 aliancí evropských univerzit, zastupujících téměř 300 evropských vysokoškolských institucí.

V prohlášení se dále uvádí, že tyto aliance byly vybudovány na základě společné vize mírové a vstřícné Evropy. Vysokoškolské instituce proto vyzývají k obnovení míru, demokracie a dodržování lidských práv na Ukrajině.

Text připomíná i to, že mnoho aliancí má partnery na Ukrajině. Jednotlivá sdružení už začala přijímat ukrajinské uprchlíky, včetně členů ukrajinské akademické obce. Partneři těchto aliancí pak solidárně nastavují mechanismy na podporu ukrajinských studentů a akademiků (získávání finančních prostředků, dodávky základního vybavení, stipendia atd.).

České vysoké učení technické v Praze je členem sdružení EuroTeQ Engineering University, konsorcia 6 evropských univerzit, od 1. listopadu 2020. Do aliance dále patří Technical University of Munich - TUM (DE), Technical University of Denmark - DTU (DK), Technical University of Eindhoven - TU/e (NL), Ecole Polytechnique - l’X (FR), a Tallinn University of Technology - TalTech (EST).

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. Podle Metodiky 2017+ je nejlepší českou technikou ve skupině hodnocených technických vysokých škol. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií). Studuje na něm přes 17 800 studentů. Pro akademický rok 2021/22 nabízí ČVUT svým studentům 227 akreditovaných studijních programů a z toho 94 v cizím jazyce. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. Podle výsledků takzvaného škálování všech výzkumných organizací dle Metodiky 2017+, které schválila na konci března 2021 Rada pro výzkum, vývoj a inovace, bylo ČVUT hodnoceno ve skupině pěti technických vysokých škol a obdrželo nejvyšší hodnocení stupněm A. ČVUT v Praze je v současné době na následujících pozicích podle žebříčku QS World University Rankings, který hodnotil 1673 univerzit po celém světě. V celosvětovém žebříčku QS World University Rankings je ČVUT na 403. místě a na 12. pozici v regionálním hodnocení „Emerging Europe and Central Asia“. V rámci hodnocení pro „Engineering – Civil and Structural" je ČVUT mezi 151. – 200. místem, v oblasti „Engineering – Mechanical“ na 201. – 250. místě, u „Engineering – Electrical“ na 201. až 250. pozici. V oblasti „Physics and Astronomy“ na 201. až 250. místě, „Natural Sciences“ jsou na 254. příčce. V oblasti „Computer Science and Information Systems" je na 201. – 250. místě, v oblasti „Material Sciences“ na 301. až 350. místě, v oblasti „Mathematics“ na 351. až 400. místě a v oblasti „Engineering and Technology“ je ČVUT na 221. místě. Více najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…