Cenia: Kvalita koupacích vod v Evropě

03.06.2018 21:22

Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) vydala 29.5.2018 zprávu o kvalitě vod na evropských plážích a koupalištích za rok 2017.

Cenia: Kvalita koupacích vod v Evropě
Foto: cenia.cz
Popisek: Cenia - logo

Ze zprávy vyplývá, že voda v 85 % sledovaných evropských lokalit ke koupání splňuje ty nejvyšší a nejpřísnější evropské normy pro výbornou kvalitu vody. To znamená, že se v nich téměř nevyskytují žádné znečišťující látky.

Poté co vstoupila v platnost směrnice EU o vodách ke koupání, se kvalita evropských vod ke koupání za posledních 40 let značně zlepšila. Na základě směrnice bylo zavedeno účinné monitorování a řízení, které vedlo k výraznému snížení objemu nevyčištěných nebo jen částečně vyčištěných komunálních a průmyslových odpadních vod vypouštěných do vodních toků. Díky tomu splňuje voda v narůstajícím počtu lokalit ke koupání nejen minimální normy kvality, ale její kvalita se zlepšila natolik, že vyhovuje nejvyšším normám.

Evropská agentura pro životní prostředí zveřejňuje společně s letošní zprávou i aktualizovanou interaktivní mapu (ZDE), jež udává stav vody v konkrétních lokalitách. K dispozici jsou i aktualizované zprávy pro jednotlivé země a doplňující informace o směrnici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…