Česká obchodní inspekce: V září nevyhověl jeden vzorek pohonných hmot

01.11.2017 8:45

Česká obchodní inspekce provedla v měsíci září kontrolu jakosti pohonných hmot. Z celkového počtu 216 odebraných vzorků, obdobně jako v měsíci srpnu, nevyhověl jeden vzorek.

Česká obchodní inspekce: V září nevyhověl jeden vzorek pohonných hmot
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Česká obchodní inspekce uskutečnila v měsíci září pravidelné kontroly jakosti pohonných hmot na celém území České republiky. ČOI v tomto měsíci odebrala vzorky automobilových benzínů, motorové nafty, LPG a CNG. Kontrola byla prováděná formou odběrů vzorků a laboratorních rozborů.

Inspektoři ČOI zjistili, že z celkového počtu 216 vzorků pohonných hmot nevyhověl stanoveným jakostním požadavkům v měsíci září 2017 jeden odebraný a kontrolovaný vzorek, což představuje 0,5% nevyhovujících vzorků. Jednalo se o vzorek alternativního paliva – LPG.

Z hlediska porovnání počtů nevyhovujících vzorků PHM v měsíci září a v měsíci srpnu 2017 nebylo zaznamenáno žádné navýšení. Co se týká porovnání kvality jednotlivých druhů, tak v měsíci srpnu 2017 nevyhověl 1 vzorek benzínu a v měsíci září 2017 nevyhověl 1 vzorek LPG.

LPG pro pohon

V měsíci září 2017 bylo Českou obchodní inspekcí odebráno a kontrolováno celkem 24 vzorků alternativního paliva – LPG pro pohon (zkapalněné uhlovodíkové plyny jako palivo pro zážehové motory). Z tohoto počtu odebraných vzorků nesplnil 1 kontrolovaný vzorek jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolovaný vzorek nevyhověl v jakostním parametru „Síra“. Naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla 125,0 mg/kg (maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření 71,0 mg/kg). Zbývající kontrolované a analyzované vzorky LPG pro pohon zážehových motorů splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 589+A1 (2012) – Motorová paliva – Zkapalněné ropné plyny (LPG) – Technické požadavky a metody zkoušení.

Biopaliva v pohonných hmotách

Ve sledovaném období byl kontrolován obsah methylesterů mastných kyselin u 103 vzorků motorové nafty. Obsah ethanolu v automobilových benzinech byl zkontrolován u 86 vzorků. Laboratorními rozbory nebylo zjištěno překročení přípustné horní hranice obsahu biosložek u odebraných vzorků sledovaných motorových paliv.

Výsledky kontroly jakosti pohonných hmot podle inspektorátů:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…