CzechInvest: Proběhl 2. ročník vědecko-technologické soutěže Transfera Technology Day 2021

20.11.2021 7:34 | Tisková zpráva

Ocenění získaly projekty na čištění vod, ošetření historických materiálů a stanovení bakterií v plodové vodě

CzechInvest: Proběhl 2. ročník vědecko-technologické soutěže Transfera Technology Day 2021
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do Czechinvest

V říjnu 2021 se uskutečnil druhý ročník vědecko-technologické soutěže Transfera Technology Day 2021. 

Anketa

Jste pro zavedení povinného očkování proti covidu-19?

80%
hlasovalo: 67636 lidí
 Soutěž pořádá spolek Transfera.cz za podpory generálního partnera, agentury CzechInvest, a mnoha dalších partnerů, mezi kterými jsou například Technická agentura ČR a Nadační fond NEURON.

Finalisty a vítěze vybrala porota složená ze zástupců byznys komunity, investorů a organizátorů, která hodnotila komerční potenciál výzkumných projektů z českých vysokých škol a výzkumných organizací.

Nejlepším projektem soutěže se staly speciální šumivé tablety na čištění kontaminovaných vod od týmu Univerzity Palackého v Olomouci. Mají sloužit zejména v případě živelných katastrof nebo při průmyslových haváriích. Tablety jsou snadno skladovatelné, rychle rozpustné a šetrné k životnímu prostředí.

Druhé místo získaly mikroemulze a gely na čištění historických materiálů týmu Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR. Jejich hlavní složkou je voda a  obsah aktivních složek je velmi nízký. Přesto jsou pro náročné čištění historických artefaktů účinné a zároveň šetrné.  

Bronzovou pozici obsadil projekt týmu Fakultní nemocnice Hradec Králové na stanovení přítomnosti bakterií v plodové vodě u pacientek s předčasným porodem s odtokem plodové vody. Díky této metodě mohou lékaři v řádu několika hodin identifikovat bakterie v plodové vodě a nasadit včas vhodnou léčbu, která sníží možné riziko poškození plodu.

Cenu sympatie získala aerační a oxygenační vložka do rybářských kádí Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Díky ní by se měly zlepšit podmínky ryb uskladněných v kádích při výlovu rybníků nebo při vánočním prodeji. Nová vložka zajistí dostatečné okysličení vody bez nutnosti kotvit hadice se vzduchem závažími, které komplikují výlov ryb a vedou často k jejich zranění.

Hlavním cílem soutěže je propojení byznysu a vědy za účelem získání zpětné vazby ke komerční připravenosti projektů a do budoucna i získání finančních prostředků pro perspektivní vědecké projekty.
„Česká věda a výzkum má mnoho nadějných talentů. Je ale nezbytné je dále motivovat a podporovat. Jsme proto rádi, že se nám daří propojovat svět peněz a nápady z vědecko-výzkumných kruhů. Zejména v začátcích se prakticky žádné projekty bez podpory neobejdou,“ uvedla Eva Janouškovcová, předsedkyně spolku Transfera.cz, který akci spoluorganizoval.

Letos se do finále soutěže kvalifikovalo třináct projektů. Všechny z nich mohou používat označení finalista TRANSFERA TECHNOLOGY DAY 2021 a vítězný projekt pak označení VÍTĚZ TRANSFERA TECHNOLOGY DAY 2021. Osvědčení je známkou kvality a může pomoci se zajištěním nejen finanční podpory. Finálové projekty také dostanou pozvánku do programu Technologické inkubace agentury CzechInvest, která na každý projekt může uvolnit až 5 milionů korun.

Záznam akce můžete shlédnout ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ v I. čtvrtletí vydělal 13,6 mld. Kč, meziročně o čtvrtinu více

10:04 ČEZ v I. čtvrtletí vydělal 13,6 mld. Kč, meziročně o čtvrtinu více

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl v I. čtvrtletí 40,3 mld. Kč, což znamená meziroční nárůst …