DIAMO: Ministr Mládek prověřil sanační technologie ve Stráži pod Ralskem

10.01.2015 14:46

V pátek 9. ledna 2015 navštívil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek v rámci své pracovní cesty do oblasti Stráže pod Ralskem sanační technologie státního podniku DIAMO. Prověřil postup likvidačních prací na opuštěných areálech po hlubinné těžbě uranu v Hamru na Jezeře.

DIAMO: Ministr Mládek prověřil sanační technologie ve Stráži pod Ralskem
Foto: MPO
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Ministra Jana Mládka doprovázel ředitel státního podniku DIAMO Tomáš Rychtařík, který představil postup sanace následků chemické těžby uranu ve zdejší oblasti. Za 30 let chemické těžby uranu byly do podzemí vtlačeny 4 miliony tun chemikálií, což způsobilo kontaminaci více jak 370 mil. m3 podzemních vod. Situace je komplikovanější o skutečnost, že se chemická těžba realizovala v oblasti rozsáhlé akumulace pitných vod využívaných podstatnou částí České republiky.

Ministr navštívil i technologický celek rozhodujících sanačních technologií, tvořený neutralizační stanicí matečných louhů, neutralizační stanicí NDS 10 a areálem odkaliště. Stát vynaložil na jejich výstavbu více než 3,5 miliardy korun. Poslední z těchto technologií byla zprovozněna v roce 2012.

„Nevhodně použitý způsob chemické těžby uranu v šedesátých až devadesátých letech minulého století způsobil jednu z největších ekologických škod na území České republiky. Budeme se s ní potýkat ještě dalších 30 let. Vláda je si vědoma důležitosti této problematiky a proto pro roky 2015 až 2017 uvolnila částku přesahující 4,5 miliardy korun na řešení této situace“, řekl ministr Jan Mládek.

Další součástí návštěvy pana ministra byla kontrola postupu likvidačních prací v areálu bývalé šachty Důl Hamr I v Hamru na Jezeře. Tento areál úzce souvisel s hlubinnou těžbou uranu a bylo zde vytěženo přes 10 tisíc tun uranu. Provoz areálu byl ukončen v roce 1993. V současné době je areál likvidován za výrazné účasti fondu Evropské unie. Likvidace dosáhne celkových nákladů převyšujících 600 milionů korun, z toho 56 % bude hrazeno právě z fondu EU.

"Vzhledem k postupu likvidačních prací je reálné dokončit likvidaci celého areálu do konce roku 2015 a tím splnit podmínky pro poskytnutí dotace z fondu Evropské unie. Následně bude více než 33 ha pozemků předáno k rekultivaci či zpět k původnímu využití“ uvedl ministr Mládek.

Odštěpný závod Těžba a úprava uranu ve Stráži pod Ralskem byl čtvrtým a posledním závodem státního podniku DIAMO, který pan ministr během necelého roku ve své funkci navštívil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …