Už nemáme žádné zbraně... Ukrajina očekává peklo

03.05.2024 21:47 | Monitoring

Ukrajinská armáda podle zástupce velitele ukrajinské vojenské rozvědky (HUR) Vadyma Skibického nemá zbraně, aby se dokázala bránit postupujícím Rusům a je tak dle něj „pravděpodobně jen otázkou času“ než se ruské jednotky zmocní strategického města Časiv Jar. Rusové dle Skibického využili toho, že Ukrajinci čelí problémům s obranou a situace tak má být nejvážnější od prvních dnů vypuknutí ruské invaze. „Nemáme žádné zbraně. Vždycky věděli, že duben a květen pro nás bude obtížným obdobím,“ řekl ukrajinský generálmajor pro týdeník The Economist.

Už nemáme žádné zbraně... Ukrajina očekává peklo
Foto: Repro Rybar
Popisek: Situace okolo Časiv Jaru

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 27309 lidí
Zástupce velitele ukrajinské vojenské rozvědky Vadym Skibickyj svá slova pronesl v rozhovoru pro týdeník The Economist, který byl podle serveru Politico „na vysokého kyjevského představitele neobvykle pesimistický“.

Pád ukrajinského města Časiv Jar v Doněcké oblasti, které neustále čelí útokům ruské armády, je dle Skibického „pravděpodobně jen otázkou času“. Uvedl, že město dost možná „padne podobně jako Avdijivka, kterou Rusové v únoru vybombardovali do záhuby“. „Samozřejmě ne dnes nebo zítra, ale vše závisí na našich rezervách a zásobách,“ dodal.

Rusové dle Skibického mají ve svých plánech útok také na oblasti, odkud se dříve stáhli a pozorují tak prý Sumy a Charkov. Pro tak velkou ofenzivu však dle ukrajinského generálmajora stále nemají dostatek lidí.

Ukrajinci oproti tomu mají čelit problémům i s nedostatkem zbraní. „Náš problém je velmi jednoduchý: Nemáme žádné zbraně. Vždycky věděli, že duben a květen pro nás bude obtížným obdobím,“ podotkl. Ruská armáda dle něj již není v takovém chaosu jako v roce 2022 a oproti dřívějšku již fungují jako „jedno těleso, s jasným plánem a pod jednotným velením“.

The Economist píše, že zástupce velitele ukrajinské vojenské rozvědky, hodnotí situaci jako vůbec nejsložitější od prvních dnů ruské invaze a míní, že „bude ještě hůř“.

„Předpovídá, že Rusko bude nejprve pokračovat ve svém plánu ‚osvobodit‘ celou východoukrajinskou Doněckou a Luhanskou oblast, což je úkol nezměněný od roku 2022. Říká, že vyšel ruský rozkaz ‚něco podniknout‘ včas před pompézním Dnem vítězství v Moskvě 9. května, nebo pokud se to nepodaří, před návštěvou Vladimira Putina v Pekingu o týden později. Rychlost a úspěch postupu určí, kdy a kde Rusové udeří příště," shrnuje týdeník slova ukrajinského generálmajora.

Anketa

Máme vůči Rusku cítit vděčnost za osvobození od německého nacismu?

96%
3%
hlasovalo: 25977 lidí
Ruské obsazení Časiv Jaru by dle dřívějšího článku serveru Politico znamenalo, že budou ohrožena také zbývající ukrajinská města v Doněcké oblasti. „Pokud se ruským okupantům podaří dobýt toto město, budou mít možnost zahájit ofenzivu na Kosťantynivku, Družkivku, Kramatorsk a Slovjansk,“ uvedl dříve mluvčí ukrajinské armády podplukovník Nazar Vološin, že v ohrožení by tak byla další ukrajinská deseti a statisícová města tvořící ukrajinskou „poslední baštu v Doněcké oblasti“

Stanice Al-Džazíra upozorňuje, že ukrajinské síly, které nemají dostatečnou výzbroj a jsou špatně zásobovány, v posledních týdnech ve východním části Doněcké oblasti „ztrácejí půdu pod nohama“.

Rusové dle stanice své útoky zintenzivnili před příchodem americké vojenské pomoci, která zahrnuje protitankové střely a granáty ráže 155 mm, jež mohou Ukrajině pomoci ukončit současný „hlad po nábojích“. „Na deset střel z jejich strany odpovídáme jedním výstřelem,“ shrnul Al-Džazíře situaci jeden z vojáků z Doněcké oblasti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášeli. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

21:45 Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášeli. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

V posledních letech důvěra v lékaře u části české populace značně utrpěla. Kvůli covidu se, podle bý…