JE Temelín se opět „pootevře“ zájemcům, mimořádně se dostanou do obří chladicí věže

16.07.2021 19:38

Ani letos nepřijdou zájemci o jadernou energetiku o možnost nahlédnout do jednoho z nejpřísněji střežených areálů v České republice.

JE Temelín se opět „pootevře“ zájemcům, mimořádně se dostanou do obří chladicí věže
Foto: JE Temelín
Popisek: K důležitým pracem odstávky bude patřit výměna dvou separátorů. Už jejich květnovým návoz byl největším transportem ČEZ na jaderné elektrárny od roku 2000

Tradiční den otevřených dveří v sobotu 24. července bude mít ale novou podobu s ohledem na platná bezpečnostní opatření a ochranu proti nemoci covid-19. Registrovaní návštěvníci budou muset být, kromě jiného, striktně oddělení od zaměstnanců. Poprvé v historii se ale podívají do největší chladicí věže v České republice. 

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18016 lidí

Ochranná opatření související s koronavirem ještě víc zkomplikovala možnost návštěvy přísně střežených areálů obou českých jaderných elektráren. S ohledem na maximální snížení rizika zvolili energetici takovou trasu, která návštěvníky zavede do prostorů, kde se běžně nepohybují žádní pracovníci. Dovnitř se dostanou jen menší skupiny předem registrovaných zájemců starších patnácti let. 

Většinu areálu lidé projedou v autobuse, dostanou se těsně k reaktorovým blokům, skladu paliva a dalším klíčovým provozům. Pro přímou fyzickou návštěvu jsme tentokrát zvolili interiér dominanty elektrárny. Chladicí věže jsou největší v České republice a ocitnout se v uzavřeném prostoru, který má objem přes milion kubických metrů vzduchu, je neopakovatelný zážitek. Navíc tady nejsou stálí zaměstnanci, takže nehrozí riziko jejich nákazy,“ vysvětluje vedoucí skupiny vnitřních a vnějších vztahů Jaderné elektrárny Temelín Jana Gribbinová. 

Návštěva nebude úplně jednoduchá. Do unikátního prostoru se dostane maximálně šestnáctičlenná skupina doprovázená bezpečnostními pracovníky. Všichni musí být registrováni předem a projdou opakovanou kontrolou, podobně jako například na letišti. 

Zájem je naprosto mimořádný, některé z termínů jsou už prakticky plné. Hlásí se lidé z celé České republiky a zajímavé je, že jsou mezi nimi i lidé, kteří už se v minulosti dne otevřených dveří účastnili, ale láká je právě chladicí věž,“ doplňuje administrátorka temelínského infocentra Hana Marečková. 

Pro návštěvníky mladší patnácti let a lidi, kteří se nestihnou registrovat, je standardně připravený bohatý program v rámci Infocentra v zámečku Vysoký Hrádek na okraji areálu temelínské elektrárny. Těšit se mohou na dětský koutek, přednášky i virtuální prohlídky, nebo tradiční charitativní Oranžové kolo. 

Veškerý program i prohlídky jsou zdarma, jejich kapacita je ale omezená. 

Podobnou akci připravuje ČEZ o týden později i v Jaderné elektrárně Dukovany na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje. I zde budou platit přísná ochranná a bezpečnostní pravidla a omezení, zároveň jim ale energetici nabídnou výjimečnou možnost vstupu do vybraných bezobslužných provozů. Navíc zde představí i největší český Carport – rozsáhlé parkoviště kryté speciálními fotovoltaickými panely. 

Více informací a registrace je možné najít ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně

22:03 Den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně

Ve středu 8. května se v Poslanecké sněmovně uskuteční tradiční Den otevřených dveří. U příležitosti…