JE Temelín: Návštěvníci dětského dne v České Lhotě zažili koronavirové déjá vu

31.05.2021 8:24

Svůj mezinárodní den, oficiálně připadající na úterý 1. června, oslavili v sobotu 29. května děti z Dívčic na Českobudějovicku odpolednem plným her a soutěží na návsi dívčické místní části Česká Lhota.

JE Temelín: Návštěvníci dětského dne v České Lhotě zažili koronavirové déjá vu
Foto: Jan Luxík
Popisek: Jaderná elektrárna Temelín

Na první pohled běžná venkovská akce však byla svým způsobem mimořádná. Mnozí z jejích účastníků se totiž nemohli ubránit pocitu z právě prožitého dejá vu.

A jejich dojem byl oprávněný. Loni, jen o den později, tedy 30. května, dětský den startoval koronavirovou pandemií opožděný program Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín. Ten obvykle zahajují už masopusty, ale tehdejší vládní protiepidemická opatření pořádání společenských akcí znemožnila. Rok s rokem se sešel a situace se v podstatě do puntíku opakovala. „Je to opravdu stejné jako loni. Začalo rozvolňování, organizaci celé akce jsme konzultovali s lékaři a hygieniky, ale do poslední chvíle nebylo jasné, zda se zde budeme moci dětmi setkat. Nakonec to možné bylo,“ uvedl starosta Dívčic Miroslav Stulík.

O generálku „návratu k normálu“ se sice postarali před čtrnácti dny obyvatelé nedalekého Nákří svými tradičními rybářskými závody O ČEZ kapra a Nákeřského kapra. Česká Lhota ovšem nyní opět symbolicky vystřelila, díky rozvolňování vládních protikoronavirových opatření, ze startovní pistole. Od příštího víkendu už budou akce Oranžového roku přibývat, jak houby po dešti. Už příští sobotu jsou na programu rybářské závody v Novosedlech, následují Dětský den myslivosti ve Zbudově, hasičské závody v Nákří, oslavy 120. let Sboru dobrovolných hasičů v Olešníku, Kubatovy slavnosti a další akce.

Anketa

Myslíte, že se Dominik Feri ještě vrátí do politiky?

5%
71%
hlasovalo: 14839 lidí

Loňský Oranžový rok v okolí Temelína začal se zpožděním a skončil předčasně už v září. „Všichni doufáme, že se letos potkáme společně se zástupci ČEZ také při rozsvěcení obecního vánočního stromu. Loni to možné nebylo,“ poznamenal starosta.

Pod hlavičkou Oranžového roku, prostřednictvím kterého Skupina ČEZ podporuje sportovní, kulturní a společenské aktivity měst a obcí v sousedství temelínské elektrárny, se každoročně uskuteční zhruba pět stovek různých akcí. Třiatřicet sídel v jejím třináctikilometrovém okolí si v rámci jeho letošního 15. ročníku mezi sebe letos rozdělí celkem 10 miliónů korun. „Je nepochybné, že jde o důležitý zdroj příjmů, díky kterému je život obcí aktivnější a pestřejší,“ dodal Stulík.

Obec Dívčice, která zahrnuje místně odloučené části Dívčice ves a Dívčice nádraží, Zbudov, Novosedly, Českou Lhotu a Dubenec, leží přibližně osmadvacet kilometrů severozápadně od Českých Budějovic a v současné době má zhruba 560 obyvatel. Nejvýznamnější akcí Dívčic v rámci programu Oranžového roku jsou tradiční Kubatovy slavnosti pořádané u pomníku rychtáře Jakuba Kubaty na Zbudovských Blatech. Na financování těchto oslav se vedle obce a temelínské elektrárny podílí také Jihočeský kraj, Svazek obcí Blata se sídlem v Pištíně a Místní akční skupina (MAS) Rozkvět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …