Klaudiánova nemocnice poskytuje kompletní péči o ramenní kloub

02.10.2017 21:49

Léčba onemocnění ramene má na ortopedicko – traumatologickém oddělení Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi dlouhou tradici. Zahrnuje kompletní přístup od neoperační léčby až po nejnáročnější operační výkony včetně endoprotéz. Pacient je prakticky vždy vyšetřován a léčen jedním lékařem po celou dobu léčby a díky široké nabídce léčebných metod není ve většině případů potřeba pacienta odesílat na jiná pracoviště.

Klaudiánova nemocnice poskytuje kompletní péči o ramenní kloub
Foto: mb-net.cz
Popisek: Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi

Naučit se rozpoznávat a léčit onemocnění ramene se nelze naučit jednorázově na kurzu či stáži. Je zde nutná dlouhodobá praxe a zpětná vazba v podobě velkého počtu ošetřených pacientů. Díky pravidelné pasivní i aktivní účasti na zahraničních a tuzemských kongresech je pracoviště v Klaudiánově nemocnic známé a pacienty vyhledávané. Každoročně se například lékaři účastní studijního pobytu v Mnichově, kde si ve speciální laboratoři mohou vyzkoušet nové a zdokonalit již prováděné operační postupy. Klientelu tvoří pacienti nejen ze spádové oblasti Mladoboleslavska, ale z celé ČR a částečně i ze zahraničí (Polsko, Slovensko, USA).

Největší počet operací ramenního kloubu tvoří artroskopické operace. Od roku 2004, kdy se zde začali artroskopické operativě ramene plně věnovat, do letošního března tu provedli těchto operací 1000! Jedná se o operační postup, kdy za pomoci kamery je prohlédnut kloub s přilehlými oblastmi a pomocí speciálních nástrojů je ošetřena příčina onemocnění. Vše je prováděno z malých jizev s minimálním poškozením měkkých tkání. Tato metoda je výrazně méně bolestivá a zkracuje dobu léčení po operaci. Artroskopie také dovoluje lepší prohlédnutí ramene a tím i jeho ošetření. Díky modernímu přístrojovému artroskopickému vybavení dokáží většinu operací ramenního kloubu provádět právě tímto typem operace.

Pobyt pacienta v nemocnici trvá 1 až 2 dny. Na rozdíl od privátních a poloprivátních pracovišť jednodenní chirurgie jsou zde schopni v případě potřeby ponechat pacienta v nemocnici i delší dobu potřebnou k jeho doléčení. Většina operací ramenního kloubu je poměrně bolestivá a je prováděna v celkové anestezii, navíc po jejím odeznění je potřeba podávat silné léky na bolest. Od začátku tohoto roku je ve spolupráci s oddělením ARO možnost k celkové anestezii přidat ještě umrtvení operovaného ramene, které zajistí úlevu od bolesti v následujícím pooperačním období bez nutností podávání dalších léků.

Mezi nejčastější typy artroskopické operace ramene patří ošetření tzv. syndromu tísně, kdy z různých příčin dochází k útlaku šlach ramene a tím vzniku bolesti a omezení hybnosti. Pokud nezabere neoperační léčba, provádí se operační rozšíření zúženého prostoru.

Další častou artroskopickou operací je léčba opakovaných vykloubeních ramene, jak po úrazu, tak i na vrozeném základě. Zde se pomocí speciálních kotviček znovu přifixuje poškozená část kloubního pouzdra tak, aby bylo zabráněno dalšímu vykloubení. V Klaudiánově nemocnici při tomto druhu operace používají v souladu se současným celosvětovým doporučením biokompozitní materiál, který je pacienty dobře snášen a během 2 až 3 let se zcela vstřebá. V méně častých případech, kdy je výrazně postižená kost kloubní jamky ramene a artroskopické ošetření by nestačilo, provádí miniinvazivní otevřenou operaci, kdy pomocí kostního štěpu nahradí poškozenou část jamky a tím obnoví stabilitu ramene.

Velmi rozsáhlou a někdy obtížně léčitelnou skupinou jsou pacienti s různým postižením šlach ramenního kloubu, tzv. rotátorové manžety. Postižení zahrnuje širokou škálu nálezů od přetržení jedné šlachy až po rozsáhlé nevratné poškození všech šlach, které jsou zkráceny a již nemají schopnost se zhojit. Jedná se o vážný zdravotní problém, který výrazně omezuje hybnost ramenního kloubu a jeho schopnost snášet zátěž. Operační léčba tohoto postižení je na tomto pracovišti prováděna výlučně artroskopicky a zahrnuje širokou škálu operačních postupů od prosté fixace šlachy na původní místo speciální kotvou přes uvolňovací techniky zkrácených šlach až po náhradu horní části kloubního pouzdra ramene štěpem, která dovolí ostatním svalům ramene nahradit funkci poškozené šlachy. Tato technika se jmenuje artroskopická suprakapsulární rekonstrukce ramene. Byla vynalezena a použita profesorem Mihatou v Japonsku v roce 2012 jako náhrada za endoprotézu ramene, která v té době nebyla v Japonsku k dispozici. Pro její dobré výsledky a nízký počet komplikací se postupně rozšiřuje po celém světě. Klaudiánova nemocnice ji použila jako první v ČR v roce 2015 a do dnešní doby je zatím jediné pracoviště v Čechách, které tuto operaci provádí.

Artroskopické operace zde používají i při léčení úrazů oblasti ramenního kloubu. Opět jako jedni z prvních v ČR tu provedli artroskopickou stabilizaci vykloubení akromioklavikulárního kloubu, což je kloub mezi klíční kostí a lopatkou. Artroskopicky také ošetřují některé typy zlomenin v oblasti hlavice a jamky ramenního kloubu.V případech těžkého poškození chrupavky ramenního kloubu – artrózy, kdy již není jiná možnost řešení, provádí náhradu ramenního kloubu endoprotézou, a to jak standardní, tak i tzv. reverzní, kdy místo hlavice je implantována jamka a místo jamky hlavice. Toto unikátní řešení dovoluje obnovení hybnosti ramene i tam, kde vedle artrózy jsou nevratně poškozeny šlachy již zmíněné rotátorové manžety.

Důležitou součástí úspěšné léčby onemocnění ramenního kloubu je rehabilitace, která tvoří v některých případech až 30% úspěchu léčby. Ne každé rehabilitační zařízení ale má možnosti toto zvládnout. Díky dlouhodobé spolupráci s rehabilitačním oddělením v Klaudiánově nemocnici jsou zde schopni zajistit včasnou, vysoce erudovanou a intenzivní rehabilitační péči po operacích ramenního kloubu. Velkou výhodou je i možnost okamžité konzultace stavu pacienta a pravidelné kontroly operatérem.

Aby byl pomyslný trojúhelník úspěchu léčby úspěšný, je nutné k vrcholům lékař a rehabilitace ještě přidat třetí vrchol, a tím je samotný pacient. Bez motivovaného a spolupracujícího pacienta je i při použití nejmodernějších a nejdražších léčebných postupů výsledek vždy nejistý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …