Kraj Vysočina: Jak zatraktivnit tělesnou výchovu dětem?

21.11.2021 12:58 | Tisková zpráva

Počítačové hry, internet, sociální sítě, mobilní telefony a televize – to je v posledních letech nejoblíbenější zábava a nejčastější způsob trávení volného času dětí a mládeže.

Kraj Vysočina: Jak zatraktivnit tělesnou výchovu dětem?
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

A tak není divu, že české děti tloustnou a leniví. Jako reakci na tento stav se v rámci projektu Pohyb a výživa v prevenci obezity pracovníkům regionálního pracoviště Státního zdravotního ústavu v Jihlavě podařilo uspořádat v tělocvičně Střední školy stavební seminář, který nabídl praktické ukázky toho, jak u dětí rozvíjet jejich všeobecné pohybové schopnosti, vytvořit pozitivní vztah k pohybu a aktivnímu životnímu stylu.

Anketa

Jste pro zavedení povinného očkování proti covidu-19?

80%
hlasovalo: 67636 lidí
„Ze zpětné vazby od účastníků, především učitelů tělesné výchovy ale i dalších pracovníků, kteří se věnují výchově dětí a mládeže, jsme se dozvěděli, že seminář byl velmi motivující a praktický. Vedle návodu, jak s dětmi pracovat, poskytl i celou řadu podnětů pro to, jak z tělesné výchovy udělat atraktivní a přirozenou součást školního, ale i volného času,“ sdělila náměstkyně hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Hana Hajnová. Díky podpoře Kraje Vysočina, byl seminář pro účastníky zdarma.

Za úspěšnou organizací semináře stojí také lektorky FISAFu - Českého svazu aerobiku a fitness Jana Boučková a Jana Bízková, které mají na starosti celorepublikový projekt Děti na startu. Výuka byla zaměřena především na základy atletiky a gymnastiky.

Stejně jako upadá celková fyzická zdatnost a výkonnost dětí a mládeže, snižuje se také úroveň jejich všeobecných pohybových schopností a dovedností. Vztah k pohybu se vytváří především v dětství. Začátky jsou v rodině, později úlohu rodiny částečně suplují učitelé v mateřských školkách a především na základních a středních školách.

Bohužel se v posledních letech u dětí setkáváme se stavem, který by se dal označit jako pohybová negramotnost. Semináři tohoto typu se nám daří s těmito problémy bojovat. O jejich pokračování vyjádřili zájem i samotní účastníci, kteří si ze sobotní akce odnášeli diplom o jejím absolvování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

7:44 HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

Jedním z výsledků jednání Vlády České republiky v úterý 30. dubna 2024 bylo schválení rámcového prog…