MPSV: Druhý pilíř penzijní reformy skončil. Co se bude dít dál?

24.01.2016 17:54

Na začátku roku skončil druhý pilíř důchodového spoření. Lidé, kteří v něm spořili, o své peníze nepřijdou, dostanou je do konce roku zpět. Proces ukončení se týká necelých 84 tisíc účastníků důchodového spoření, kteří mají ve fondech naspořené přibližně tři miliardy Kč.

MPSV: Druhý pilíř penzijní reformy skončil. Co se bude dít dál?
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

„Do konce března dostanou lidé od penzijních společností dopis s podrobnými instrukcemi, do konce září pak musí sdělit, jakým způsobem si přejí peníze vyplatit,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Penzijní společnosti začnou prostředky vyplácet od poloviny října. Výplata bude osvobozena od daně z příjmů.

Jednotlivé kroky budou probíhat následovně:

Leden 2016 – poslední odvod pojistného na důchodové spoření za zaměstnance, nicméně doplatky a platby OSVČ za rok 2015 mohou probíhat až do konce června 2016.

Březen 2016 – do konce března obdrží účastníci dopis od penzijních společností s informacemi o ukončení důchodového spoření, o možnostech vypořádání naspořených prostředků a s výzvou, aby sdělili zvolený způsob výplaty a údaje pro platbu.

o Účastník si může nechat všechny prostředky vyplatit na osobní účet nebo poštovní poukázkou.
o Účastník si může převést naspořené prostředky do tzv. III. pilíře (penzijního připojištění nebo doplňkového penzijního spoření).

Červenec 2016 – zrušení důchodových fondů ze zákona, likvidace důchodových fondů.

Září 2016 – do konce září musí účastníci sdělit vybraný způsob vypořádání a údaje potřebné pro platbu.

Říjen 2016 – od 15. října mohou penzijní společnosti zahájit výplatu prostředků účastníkům.

Prosinec 2016 – konec prosince je poslední termín pro vypořádání prostředků penzijními společnostmi.

o Pokud účastník nesdělí, jak chce vyplatit prostředky z důchodových fondů, budou převedeny na účet u finanční správy a účastník se bude moci o ně přihlásit později (nebude-li mít nedoplatky na jiných daních).

Ministryně Marksová již dříve uvedla, že ukončení druhého pilíře bylo nutné především kvůli tomu, že odváděl obrovské částky z pilíře prvního. Veřejné rozpočty jeho zrušením ušetří v dalších letech stovky milionů korun. Vláda se k ukončení II. pilíře zavázala v koaliční smlouvě. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…