MŽP: Rozvojové země mají na projekty pro ochranu ozonové vrstvy přes půl miliardy dolarů

19.07.2022 9:27 | Tisková zpráva

V sobotu 16. července 2022 skončilo v Bangkoku páté mimořádné zasedání smluvních stran Montrealského protokolu o látkách (historicky nejúspěšnější mezinárodní environmentální smlouvy), které poškozují ozonovou vrstvu. Po náročných jednáních, kdy Česko vyjednávalo za celou EU z pozice předsednické země, bylo schváleno, že rozvojové státy získají více než půl miliardy dolarů na ochranu ozonové vrstvy.

MŽP: Rozvojové země mají na projekty pro ochranu ozonové vrstvy přes půl miliardy dolarů
Foto: Ministerstvo životního prostředí
Popisek: Ministerstvo životního prostředí

„Montrealský protokol významně přispívá k ochraně klimatu, ale pro rozvojové země je jeho dodržování ekonomicky náročné. Proto potřebují finanční podporu a jsem ráda, že se státy dohodly na doplnění fondu tak, aby nebylo ohroženo pokračování projektů,“ komentuje výsledek jednání ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Hlavním cílem Montrealského protokolu jsou celosvětová opatření na vyloučení výroby a spotřeby regulovaných chemických látek, které podle vědeckých zjištění poškozují ozonovou vrstvu. Jde o nejúspěšnější globální environmentální smlouvu ratifikovanou 197 státy světa a Evropskou unií.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí

Zatímco ve vyspělých státech se nejškodlivější látky už téměř nepoužívají nebo jsou výrazně omezeny, v rozvojových zemích jde proces pomaleji. Tyto státy využívají na projekty pro ochranu ozonové vrstvy peníze z Mnohostranného fondu pro implementaci Montrealského protokolu (MLF) a právě o jeho doplnění na období let 2021–2023 jednaly delegace v Bangkoku. Fond je tvořen příspěvky vyspělých zemí včetně České republiky, která ho financuje z rozpočtové kapitoly Ministerstva životního prostředí. Projekty z tohoto fondu přispívají k ochraně klimatického systému Země a přináší tak dlouhodobě benefit všem.

Státy na zasedání schválily navýšení o 540 milionů dolarů, z čehož 475 milionů je tvořeno novými příspěvky smluvních stran z rozvinutých zemí. Kromě toho bude po roce 2023 na projekty pro ochranu ozónové vrstvy využito také 246 milionů dolarů, které nebyly utraceny v aktuálním období kvůli obtížím souvisejícím mimo jiné i s covidovou pandemií.

Další informace o 44. zasedání Otevřené pracovní skupiny smluvních stran Montrealského protokolu o látkách najdete na webu MŽP ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…