MŽP: Rozvojové země mají na projekty pro ochranu ozonové vrstvy přes půl miliardy dolarů

19.07.2022 9:27 | Tisková zpráva

V sobotu 16. července 2022 skončilo v Bangkoku páté mimořádné zasedání smluvních stran Montrealského protokolu o látkách (historicky nejúspěšnější mezinárodní environmentální smlouvy), které poškozují ozonovou vrstvu. Po náročných jednáních, kdy Česko vyjednávalo za celou EU z pozice předsednické země, bylo schváleno, že rozvojové státy získají více než půl miliardy dolarů na ochranu ozonové vrstvy.

MŽP: Rozvojové země mají na projekty pro ochranu ozonové vrstvy přes půl miliardy dolarů
Foto: Ministerstvo životního prostředí
Popisek: Ministerstvo životního prostředí

„Montrealský protokol významně přispívá k ochraně klimatu, ale pro rozvojové země je jeho dodržování ekonomicky náročné. Proto potřebují finanční podporu a jsem ráda, že se státy dohodly na doplnění fondu tak, aby nebylo ohroženo pokračování projektů,“ komentuje výsledek jednání ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Hlavním cílem Montrealského protokolu jsou celosvětová opatření na vyloučení výroby a spotřeby regulovaných chemických látek, které podle vědeckých zjištění poškozují ozonovou vrstvu. Jde o nejúspěšnější globální environmentální smlouvu ratifikovanou 197 státy světa a Evropskou unií.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25315 lidí

Zatímco ve vyspělých státech se nejškodlivější látky už téměř nepoužívají nebo jsou výrazně omezeny, v rozvojových zemích jde proces pomaleji. Tyto státy využívají na projekty pro ochranu ozonové vrstvy peníze z Mnohostranného fondu pro implementaci Montrealského protokolu (MLF) a právě o jeho doplnění na období let 2021–2023 jednaly delegace v Bangkoku. Fond je tvořen příspěvky vyspělých zemí včetně České republiky, která ho financuje z rozpočtové kapitoly Ministerstva životního prostředí. Projekty z tohoto fondu přispívají k ochraně klimatického systému Země a přináší tak dlouhodobě benefit všem.

Státy na zasedání schválily navýšení o 540 milionů dolarů, z čehož 475 milionů je tvořeno novými příspěvky smluvních stran z rozvinutých zemí. Kromě toho bude po roce 2023 na projekty pro ochranu ozónové vrstvy využito také 246 milionů dolarů, které nebyly utraceny v aktuálním období kvůli obtížím souvisejícím mimo jiné i s covidovou pandemií.

Další informace o 44. zasedání Otevřené pracovní skupiny smluvních stran Montrealského protokolu o látkách najdete na webu MŽP ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …