Ministerstvo kultury: Náměstek Schreier vedl delegaci na studijní cestě v Norsku

17.06.2018 7:36

Zástupci Ministerstva kultury, Muzea romské kultury, romských pamětníků, Velvyslanectví Norského království v Praze a Úřadu vlády navštívili významné norské instituce, zabývající se událostmi II. světové války i novodobými dějinami.

Ministerstvo kultury: Náměstek Schreier vedl delegaci na studijní cestě v Norsku
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Spolupráce mezi Velvyslanectvím Norského království v Praze, Ministerstvem kultury a jeho brněnskou příspěvkovou organizací Muzeem romské kultury (kdy norská strana přislíbila významnou finanční pomoc pro budování památníku v Letech u Písku z Fondů EHP a Norska) vyústila ve studijní cestu zástupců českých úřadů a institucí po Norsku. Její účastníci se seznámili s památníky holokaustu i dalšími paměťovými institucemi a organizacemi, které se v Norsku věnují lidskoprávní tematice.

Delegace navštívila bývalý vězeňský tábor Falstad Center, jeden z četných koncentračních táborů pod německou správou. Následovalo setkání s představiteli Center for Studies of Holocaust and Religious Minorities v Oslu; v centru se věnují problematice válečné perzekuce náboženských a etnických minorit a realizují zde i program, zaměřený na prevenci násilí. „Citlivé propojení pietního místa a vzdělávání na mne udělalo ohromný dojem. Paměťová instituce, připomínající tragické události druhé světové války, se nyní věnuje tématu předcházení násilí obecně. Myslím, že jde o zásadní téma, které je vhodné vyučovat i u nás, už třeba na základních školách,“ uvedla při návštěvě Falstad Center ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.

Centrum 22. července/ 22 Juli Senteret připomíná teroristické útoky v Oslu a na ostrově Utoya. Pracují zde aktivně se studenty v oblasti výchovy k osvojení si a udržování demokratických principů.

Delegace navštívila i místo obrovské novodobé tragédie, ostrov Utoya, kde v roce 2011 psychopatický masový vrah Breivik zavraždil 69 účastníků mládežnického tábora. Průvodcem delegace po ostrově byl Jorgen Watne Frydnes, který zde vybudoval pietní místo i edukační centrum. Utoya tak není pouze místem piety, ale především místem poučení a naděje do budoucnosti.

V hlavním městě pak členové delegace navštívili ještě The European Wergeland Centre – instituci, podporovanou Evropskou radou a norskou vládou. Centrum spolupracuje s mnoha institucemi v Norsku i v Evropě. Velmi úzce se podílí i na edukačním programu Škola demokracie, který probíhá na ostrově Utoya.

„Cesta přinesla mnoho důležitých poznatků o fungování paměťových institucí v Norsku. Díky jednáním s představiteli těchto institucí jsme nalezli nové možnosti spolupráce. Opravdu inspirující je fakt, jak se s otázkou připomínání tragických období dějin vyrovnávají v Norsku. Lety u Písku jsou pro nás stále symbolem nevyrovnaného dluhu a je na nás, jak se k věci postavíme a jak rychle tento dluh splatíme. První krok, který se nám již podařilo zrealizovat, je vykoupení vepřína; po neinvazivním archeologickém průzkumu proběhne asanace areálu. Nyní nás čeká rozhodující etapa, musíme dobře prodiskutovat a promyslet podobu památníku. Děkuji norské ambasádě za inspirativní cestu, která nám pomohla kromě jiného i navázat vztahy s dalšími odborníky v této oblasti,“ shrnul přínos studijní cesty náměstek ministra kultury René Schreier.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

22:04 Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

Trénovali to, co se skutečně stalo.