Ministerstvo kultury: Cena za dětské umělecké aktivity pro profesora Jaroslava Provazníka

13.06.2018 10:54

Ve dnech 8. – 14. 6. 2018 se koná ve Svitavách 47. celostátní přehlídka a dílna dětských recitátorů a 47. celostátní přehlídka dětského divadla Dětská scéna 2018.

Ministerstvo kultury: Cena za dětské umělecké aktivity pro profesora Jaroslava Provazníka
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

V sobotu 9. června 2018 zde předal vedoucí oddělení kulturně výchovných aktivit MK Václav Appl spolu s ředitelkou NIPOS Lenkou Lázňovskou Cenu Ministerstva kultury v oboru dětské umělecké aktivity prof. Mgr. Jaroslavu Provazníkovi za celoživotní zásluhy o rozvoj oboru dramatické výchovy dětí a mládeže, dětského divadla a přednesu.

Prof. Jaroslav Provazník vyrostl v loutkářském souboru legendy českého dětského divadla Hany Budínské. Později se stal spolupracovníkem Evy Machkové, jedné ze zakladatelek systému tvořivé dramatické výchovy v ČR nejprve jako volnočasové aktivity a později jako výchovné metody. Stal se velkým znalcem dětské literatury, inicioval založení Sdružení pro tvořivou dramatiku jako jedné z prvních polistopadových občanských oborových aktivit. Pod NIPOS vybudoval strukturu přehlídek dětského divadla a přednesu (zejména jemu obor vděčí za to, že Národní přehlídka dětské recitace se znovu stala áčkovou soutěží v systému soutěží MŠMT), systém zájmového a kvalifikačního dalšího vzdělávání v oboru. Byl prvním redaktorem celostátní platformy časopisu Tvořivá dramatika. Obor se vyučuje na DAMU (katedru prof. Provazník řadu let vedl a dodnes na ní učí, nyní jako proděkan). Systematicky pečuje o vydávání odborné literatury včetně překladové, zejména britské provenience. Je autorem řady odborných studií a statí. Působí jako porotce krajských celostátních přehlídek dětského divadla a recitace, vede semináře, diskusní kluby. Inicioval i řadu mezioborových aktivit, např. celostátní mezioborovou dílnu Tvorba – tvořivost – hra.

Pod záštitou ministra kultury PhDr. Ilji Šmída a z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury pořádá přehlídku NIPOS-ARTAMA ve spolupráci se Střediskem kulturních služeb města Svitavy, Sdružením pro tvořivou dramatiku, z. s., a katedrou výchovné dramatiky DAMU za finančního přispění MŠMT, města Svitavy a Pardubického kraje.

Ve výběrovém dotačním řízení na podporu neprofesionálních uměleckých aktivit v roce 2018 projekt Dětská scéna 2018, který předložil spolek Sdružení pro tvořivou dramatiku, z. s., obdržel dotaci ve výši 420 000 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

9:29 Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

Jak efektivně snížit výdaje na energie? LAMA energy je jedním z dodavatelů, který už téměř rok nabíz…