Ministerstvo práce a sociálních věcí: Za šedesát let pomohl Evropský sociální fond milionům lidí

23.04.2017 10:33

V letošním roce si připomínáme 60. výročí Evropského sociálního fondu, nejstaršího a nejvýznamnějšího evropského nástroje k investování do lidí.

Ministerstvo práce a sociálních věcí: Za šedesát let pomohl Evropský sociální fond milionům lidí
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

Evropský sociální fond je důležitým motorem vytváření pracovních míst, podpory lepšího vzdělávání a modernizace veřejné správy i sociálního začleňování a jako takový představuje klíčový nástroj k zajištění spravedlivějších příležitostí pro všechny občany. „Šedesáté výročí Evropského sociálního fondu je skutečným důvodem k oslavě. Během uplynulých šesti desetiletí pomohl tento fond milionům uchazečů o zaměstnání i zaměstnancům a podpořil stovky tisíc společností a začínajících podniků. Investujeme přímo do lidí, čímž přispíváme k tomu, aby nikdo nebyl opomenut, a zároveň posilujeme konkurenceschopnost Evropy, aby mohla držet krok s proměňujícím se světem práce. Těchto 60 let úspěšného působení ukazuje, že Evropská unie opravdu přispívala, přispívá a bude přispívat ke zlepšení života Evropanů,“ uvedla Marianne Thyssenová, evropská komisařka pro zaměstnanost, sociální věci, dovednosti a pracovní mobilitu.

Tisíce úspěšných projektů

Za uplynulých 60 let pomohl Evropský sociální fond milionům Evropanů najít zaměstnání, získat kvalifikaci nebo zvýšit si úroveň dovedností. Těchto výsledků je dosaženo díky mnoha tisícům projektů, které se uskutečňují v celé Evropě. Příkladem mohou být projekty s těmito cíli:

  • Zajistit lidem práci: Organizace Caritas ve Španělsku využívá dotací z Evropského sociálního fondu na podporu více než jednoho milionu osob, kterým pomáhá zlepšit šance na nalezení zaměstnání. Tato pomoc zahrnuje odborné vedení při hledání zaměstnání, odbornou praxi či vytváření pracovních míst prostřednictvím sociálních podniků. Mnoho těchto iniciativ se zaměřuje na obzvláště znevýhodněné skupiny včetně imigrantů, znevýhodněných žen, mladých lidí s nižší kvalifikací a nezaměstnaných ve věku nad 45 let.
  • Zlepšit výsledky v oblasti vzdělávání: Projekt Diritti a Scuola v Itálii podporuje vzdělávání více než 200 000 dětí. Za společného úsilí škol, učitelů, rodičů a žáků byly zlepšeny osnovy a výukové metody a mladým lidem a jejich rodinám bylo poskytnuto odborné poradenství. V důsledku toho se snížila míra předčasného ukončení školní docházky v Apulii ze 30,3 procenta v roce 2004 na 19,5 procenta v roce 2011.
  • Pěstovat sociální začleňování: Projekt Akademie pro rozvoj sociální ekonomiky v polském regionu Małopolskie vytvořil prosperující sociální ekonomiku ku prospěchu mnoha jeho nejvíce znevýhodněných občanů. Projekt zajišťuje právní a podnikatelské poradenství a také finančně podporuje začínající sociální podniky. Dosud využilo aktivit projektu přes 1 700 osob spolu s 245 organizacemi sociální ekonomiky a 126 místními partnery.

Jaké jsou současné priority?

Aktivity Evropského sociálního fondu zdaleka nekončí. Také v období 2014–2020 mají a budou mít z něho prospěch miliony lidí, přičemž investice z rozpočtu EU do tohoto fondu činí 86,4 miliardy eur. V průběhu tohoto programového období se Evropský sociální fond zaměřuje na omezený počet priorit, aby zajistil maximální dopad s důrazem na podporu zaměstnanosti mladých lidí a sociální začlenění. Otevřená datová platforma on-line, která umožňuje přístup k údajům o tom, čeho se dosáhlo v rámci evropských strukturálních a investičních fondů v období 2014–2020, ukazuje, že projekty Evropského sociálního fondu si vedou velmi dobře: k financování již bylo vybráno více než 30 procent projektů. Projekty v rámci Iniciativy na podporu zaměstnanosti mladých lidí dokonce vykazují 60procentní míru proveditelnosti.

Budoucnost investic do lidského kapitálu

Oslavám úspěchů, jichž se díky fondu dosáhlo, a debatám o budoucnosti investic do lidského kapitálu v Evropě byla věnována konference s názvem Evropský sociální fond: minulost, přítomnost a budoucnost, kterou v březnu pořádalo maltské předsednictví EU ještě před oslavami 60. výročí Římských smluv. Členské státy pořádají po celý rok podobné akce a debaty, které mají za úkol ohlédnout se za tím, čeho se v rámci Evropského sociálního fondu dosáhlo, provést inventuru toho, jak fond funguje, a zasadit se o výrazné investice do lidského kapitálu v budoucnosti. Během května se veřejnosti v rámci kampaně Evropa v našem kraji představí tisíce projektů financovaných z prostředků EU.

Zdroj: ec.europa.eu

Když se řekne…

Evropský sociální fond

Jde o nejstarší fond Evropské unie, který vznikl v roce 1957 společně s uzavřením Římské smlouvy. Zpočátku šlo o poměrně jednoduchý nástroj, který členským státům EU proplácel polovinu výdajů na odbornou přípravu a příspěvků na přesídlení pro pracovníky postižené hospodářskou restrukturalizací. Dnes je povaha Evropského sociálního fondu cílenější a strategičtější a fond se zaměřuje čím dál více na systémové reformy, z nichž může mít prospěch co nejvíce lidí.

Evropský sociální fond funguje na základě spolufinancování, s finančními příspěvky od členských států EU i od Evropské komise a někdy také ze soukromého sektoru. V současném období financování 2014–2020 podporuje Evropský sociální fond projekty ve všech 28 členských státech a disponuje celkovým rozpočtem ve výši 124,9 miliardy eur (z čehož 86,4 miliardy eur pochází z rozpočtu EU).

V praxi působí Evropský sociální fond prostřednictvím operačních programů. Tyto programy převádějí obecné celoevropské cíle – zajistit lidem práci, zlepšit vzdělávání, pěstovat sociální začleňování a zlepšit veřejné služby – do sféry specifických potřeb daného regionu nebo členského státu EU a jejich občanů. Operační programy se sjednávají mezi vnitrostátními orgány a Evropskou komisí a jejich provádění řídí příslušné orgány v každé zemi. Na tom je názorně vidět, jak Evropský sociální fond vychází ze zásady sdíleného řízení, což znamená odpovědnost na příslušné úrovni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…