NP Podyjí: U Mašovic a Havraníků vyrostly ohrady. Exmoorští poníci by se v nich mohli objevit do konce roku

26.11.2017 8:18

Nové ohrady pro exmoorské poníky vyrostly na přelomu října a listopadu na Havranickém vřesovišti a bývalé Mašovické střelnici. Jedenáct divokých koní z anglického Exmooru by lokality mohlo začít spásat už na konci roku. Pomohou tak udržovat tato jedinečná území. Přípravy na jejich příjezd odstartovaly již v loňském roce.

NP Podyjí: U Mašovic a Havraníků vyrostly ohrady. Exmoorští poníci by se v nich mohli objevit do konce roku
Foto: nppodyji.cz
Popisek: Národní park Podyjí - logo

Havranické vřesoviště je druhově bohatá lokalita, Mašovická střelnice se zase pyšní pestrými lučními společenstvy. Obě místa jsou pokladnicemi vzácných rostlin a živočichů, jako jsou koniklece, jalovce, orchideje, desítky druhů motýlů, ještěrky zelené, užovky stromové a řada dalších. Ti všichni se neobejdou bez dlouhodobé péče o svá stanoviště a právě celoroční přirozená pastva je péčí přírodě nejbližší. Exmoorský pony navíc dokáže regulovat i náletové dřeviny, jejichž šíření na stepích je jinak obtížně řešitelné.

Na rozdíl od koz nebo ovcí nejsou exmoorští poníci vybíraví a spásají i ty nejhorší porosty, včetně agresivních druhů trav nebo náletových dřevin. Tím uvolňují prostor pro cenné druhy květin a řadu druhů bezobratlých. Pastvou vznikají specifická mikrostanoviště, která v běžně obhospodařované krajině chybějí. Ohrady pastvin jsou konstruovány tak, že nebrání pohybu lesní zvěře.

Ohrady jsou postaveny z akátových kůlů opatřených dvěma ocelovými vodiči a reflexní páskou pro lepší viditelnost. Elektrický ohradník brání úniku koní, avšak umožňuje průchod lesní zvěře. FOTO: Robert Stejskal / Správa Národního parku Podyjí.

Návrat velkých kopytníků je součástí rozsáhlého projektu Military LIFE for Nature financovaného z evropského programu LIFE. Hlavním účelem projektu je podpora a zachování vzácných druhů rostlin a živočichů vázaných na pestrou nelesní mozaiku. Projekt zajistí po dobu následujících pěti let péči o přírodu v pěti bývalých vojenských územích, chráněných v rámci evropské soustavy Natura 2000, v různých částech České republiky.

Prestižní grant získala ochranářská organizace Beleco. Na projektu bude spolupracovat se společnostmi Wetland a Česká krajina, která má zavedení pastvy koní v Podyjí na starosti. Česká krajina má s velkými kopytníky již zkušenosti z rezervace ve středočeských Milovicích. Partnerem projektu je také Ministerstvo životního prostředí ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…