Policie ČR: Stanovisko k “únikům informací” v aktuální trestní kauze

20.06.2022 12:39 | Tisková zpráva

Nejen v kauze “Dozimetr”, ale i jiných trestních kauzách dochází ke zveřejňování části spisů ve sdělovacích prostředcích. Jaká je realita?

Policie ČR: Stanovisko k “únikům informací” v aktuální trestní kauze
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Ve středu 15. června 2022 zahájila Národní centrála proti organizovanému zločinu SKPV realizaci, v rámci které byly příslušné dokumenty mající vztah k zahájení trestního stíhání konkrétních osob, k domovním prohlídkám a dalším procesním úkonům, doručeny 80 fyzickým a právnickým osobám, včetně jejich právních zástupců.

Tyto písemnosti byly dotčeným stranám doručeny v šest hodin ráno téhož dne, přičemž je v těchto případech nezbytné a obvyklé, že obsahují konkrétní informace o trestné činnosti, včetně skutkové podstaty, detailního popisu děje a zároveň jasně identifikují konkrétní osoby, jejich roli v daném případu i procesní postavení. Bez takto detailního zdůvodnění by přitom konkrétní procesní úkony neměly šanci na úspěch a byly by v dalším řízení nepochybně napadeny.

Konkrétní informace obsažené ať už v usnesení o zahájení trestního stíhání či v dalších dokumentech, se ve sdělovacích prostředcích objevily v řádu hodin od doby, kdy byly tyto písemnosti doručeny zúčastněným stranám.

Je zřejmé, že v situacích, kdy je s konkrétními informacemi ze zákonných důvodů seznámeno několik desítek lidí mimo soustavu orgánů činných v trestním řízení, není v ničí moci zajistit, aby se tyto informace následně nestaly veřejnými.

Motivace ke zveřejnění takových informací může být pro jednotlivé strany procesu různá, avšak v řadách kriminalistů a vyšetřovatelů se objektivně hledá těžko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

22:04 Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

Trénovali to, co se skutečně stalo.