Policie ČR: Kauza OCTAVIAN – návrh na podání obžaloby

14.06.2022 17:05 | Tisková zpráva

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) ukončili vyšetřování rozsáhlého případu krácení daní a legalizace výnosů z trestné činnosti se škodou cca 700 milionů Kč.

Policie ČR: Kauza OCTAVIAN – návrh na podání obžaloby
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

V rámci spisu s názvem OCTAVIAN je stíháno 11 osob pro pokračující zvlášť závažný zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby podle § 240 odst. 1, odst. 3 písm. a) trestního zákoníku a zvlášť závažný zločin legalizace výnosů z trestné činnosti podle § 216 odst. 1 písm. a), odst. 3 písm. a), odst. 4 písm. b) trestního zákoníku. 

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15393 lidí

Proti jednomu z obviněných je trestní řízení vedeno jako proti „uprchlému“.

Trestných činů se obvinění měli dopustit v období od září 2009 do dubna 2012 tím, že měli neoprávněně vylákat nadměrné odpočty DPH u jimi ovládaných společností, které jim byly vyplaceny finančním úřadem, a následně tyto finanční prostředky měly být na pokyn jednoho z obviněných  přeposílány na větší množství bankovních účtů za účelem jejich legalizace.

Délku vyšetřování (cca 8,5 roku) ovlivnila sofistikovanost případu, kdy k transakcím byla použita řada bankovních účtů off-shore společností, a také vyhýbání se trestnímu řízení ze strany jednoho z obviněných.

Tímto jednáním měla být způsobena škoda České republice ve výši téměř 700 milionů Kč. Policistům NCOZ se podařilo zajistit jako tzv. náhradní hodnotu majetek v celé výši způsobené škody. Případ byl zpracován v rámci pracovního týmu Daňová Kobra v úzké součinnosti s Finančním analytickým úřadem.

Spisový materiál již byl předán na Městské státní zastupitelství v Praze. Trestní stíhání osob je vedeno na svobodě. V případě pravomocného rozsudku hrozí všem obviněným trest odnětí svobody až na 10 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…