Policie ČR: Vyhodnocení bezpečnostního opatření

29.01.2015 16:29

Policie ČR zrealizovala mimořádné bezpečnostní opatření k akcím konaným u příležitosti uctění památky padlých a 70. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi. Pořadatelem akcí byl Evropský židovský kongres, zúčastnilo se jich asi pět stovek hostů a více než stovka novinářů. Odehrály se krátce po teroristických útocích ve Francii. Proto byla Policie ČR nucena zvýšit bezpečnostní standardy, permanentně spolupracovat napříč českou i mezinárodní zpravodajskou komunitou a aktuálně vyhodnocovat možná rizika.

Policie ČR: Vyhodnocení bezpečnostního opatření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policisté, ilustrační foto

Účast předem potvrdilo celkem 24 osob na úrovni prezidentů a předsedů parlamentů, včetně předsedy Evropského židovského kongresu, jimž na základě mezinárodních úmluv náleží ochrana, kterou zajišťovali zejména příslušníci Útvaru pro ochranu ústavních činitelů ochranné služby a Útvaru na ochranu prezidenta ČR. Nadto policisté obstarávali také ochranu vybraným ústavních činitelů České republiky. Akce se konaly se zejména na Pražském hradě a v jeho okolí, v Obecním domě, v Terezínském památníku. Zvláštní režim byl stanoven také na Letišti V. Havla a na trasách nebo v místech ubytování chráněných osob.

Do bezpečnostní akce, která ze strany Policie ČR trvala pět dní (přičemž přípravy zabraly několik týdnů), velitelé zapojili celkem 6 000 policistů ze 13 útvarů Policie ČR a organizačních článků Policejního prezidia ČR. Odsloužili dohromady 45 000 hodin. Jednalo se zejména kromě výše zmíněných ochranných služeb také o pražskou policii a policisty z Územního odboru Litoměřice, zapojili jsme také Leteckou a Pyrotechnickou službu a v Praze navíc operoval i Útvar rychlého nasazení.

V praxi provedení policejního opatření spočívalo v předchozím důkladném zabezpečení uvedených prostor, včetně hotelů. Provedli jsme zevrubné pyrotechnické a bezpečnostní prohlídky a zkontrolované prostory jsme zajistili jak fyzicky, tak i technicky. Po ukončení kontrol jsme na daných místech stanovili zvláštní režim pohybu osob. V bezprostřední blízkosti objektu Pražského hradu byla využita dopravně inženýrská regulace k regulaci pohybu vozidel a ke kontrole osob. Obdobně se postupovalo při zajištění Obecního domu a objektu Památníku Terezín. Rovněž vnitřní prostor památníku pyrotechnici i psovodi ochranné služby ústavních činitelů pečlivě prohlédli.

Další okruh bezpečnostních nařízení se uskutečnil v prostorách pražského letiště. Posílili jsme všechny druhy speciálních služeb (specialisté na doklady, pyrotechnici, psovodi, odstřelovači, speciální zásahová jednotka apod.) a také tady byl stanoven zvláštní režim.

V průběhu bezpečnostního opatření jsme zaznamenali dvě mimořádné události, které se také podařilo ihned vyřešit. V úterý 27. ledna minutu po půlnoci zavolal anonym na linku tísňového volání 158 a oznámil, že „v Obecním domě je bomba na prezidenta.“ V tu dobu už se v budově žádné chráněné osoby nenacházely, přesto policisté zintenzívnili své nasazení. Prostory Obecního domu nebylo nutné evakuovat, byly již předem prohlédnuty a policisté si byli jisti tím, že tam nikdo nemohl výbušninu vnést. Pražští policisté v krátké době zjistili, že volal jednatřicetiletý muž, který se ke svému jednání posléze přiznal. Vyšetřovatel ho obvinil z trestného činu šíření poplašné zprávy, za což mu hrozí až tři roky vězení. Více k tomuto incidentu naleznete zde.

Příslušníci Útvaru pro ochranu ústavních činitelů zase odhalili majitele dronu. Malý bezpilotní prostředek v inkriminovanou dobu (úterní dopoledne) létal v bezprostřední blízkosti zastupitelského úřadu Spojených států amerických. Policisté si ověřili, že šestatřicetiletý muž z Norska neměl žádné vedlejší protiprávní úmysly a že záběry, které nijak neohrozily bezpečnost, pořizoval z osobních zájmů.

Finanční náklady na toto opatření jsme předběžně vyčíslili na 10,5 milionů korun. Jedná se zejména o mzdové prostředky a ostatní náklady (pronájem detekční techniky, zajištění dopravního značení a apod.).
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

7:44 ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak…