Povodí Labe dokončilo opravy vrat na zdymadlech v Kostelci a Lysé nad Labem

05.07.2021 19:39

Na zdymadlech v Lysé nad Labem a Kostelci nad Labem byly dokončeny akce VD Lysá nad Labem, plavební komora, oprava dna dolního ohlaví + protikorozní ochrana vrat VD Kostelec nad Labem, protikorozní ochrana vrat plavební komory.

Povodí Labe dokončilo opravy vrat na zdymadlech v Kostelci a Lysé nad Labem
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe

Zhotovitelem prací na VD Lysá nad Labem byla firma HARTEX CZ, s.r.o., na VD Kostelec nad Labem firma LABSKÁ, strojní a stavební společnost, s.r.o. Účelem oprav bylo zajištění provozuschopnosti stávajících plavebních komor.

Předmětem oprav byla realizace komplexní obnovy povrchové ochrany (protikorozní ochrany) vybrané strojně technologické části plavební komory – dolní i horní vzpěrná vrata plavební komory včetně příslušenství. V Lysé nad Labem se navíc řešilo odstranění poruchy betonového dna dolního ohlaví.

Oprava protikorozní ochrany zahrnovala výměny těsnění vrátní (prahové, boční, srazové), opeření (dřevěné odrazné prvky) a drobné opravy deformací kovových prvků. Celkem bylo protikorozní ochranou opatřeno 838 m2 a 1559 m2 plochy. Vrata se po odstrojení zbavila nátěrů pomocí tryskacího média, vyráběného ze strusky. Poté byly nanášeny základové a vrchní nátěry. Z důvodu požadované trvanlivosti nátěrů na 15–20 let a extrémních klimatických podmínek na plavební komoře (např. mrazové cykly) bylo investorem dbáno a striktně kontrolováno dodržování technologických předpisů. Nátěry se např. nesměly provádět za mrazu nebo vysoké relativní vlhkosti vzduchu.

Anketa

Měla by mít Česká republika na Evropské radě i nadále právo veta?

99%
0%
hlasovalo: 13838 lidí

Práce v Lysé nad Labem na dolním ohlaví zahrnovaly opravu poruchy betonového dna a opravu líce zdí dolního ohlaví a úvratí. Během stavebních prací došlo za pomoci hydrodemolice k šetrnému odbourání vrchní části betonové desky dna v tloušťce 250 mm a plochy 155 m2. Odbouraná plocha desky betonového dna byla postupně provizorně přitěžována silničními panely, aby nedošlo vlivem působení vztlaku k případnému prolomení dna, které je v nestabilním podloží tvořeno labskými písky. Vybouraná část betonové desky byla nahrazena novou železobetonovou deskou. Proti působení vztlaku spodní vody byla odbouraná plocha dolního ohlaví prokotvena skalními kotvami průměru 28 mm a délky 2800 mm. Oprava líce zdí v ploše 86 m2 zahrnovala odstranění výplně stávající spáry do hl. 7 cm, její vyčištění tlakovou vodou a přespárování vysokopevnostní spárovací hmotou.

Opravné práce byly prováděny v době plánované plavební odstávky, trvající 2,5 měsíce, v provizorně zahrazených a následně vyčerpaných plavebních komorách.

Z důvodu kolidace prací na opravě vrat a dna byla vrata dolního ohlaví vyzdvižena pomocí jeřábové techniky a opravována mimo plavební komoru. Zpětné nasazování vrat je velice složitý proces, neboť vrata, vážící cca 20 tun, musejí být osazena a vycentrována s milimetrovou přesností.

Akce byly plně hrazeny z prostředků Státního fondu dopravní infrastruktury, kdy za provedené práce SFDI přispělo částkami 7,848 a 3,017 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…