SANEP: Důvěra ve vládní protikoronavirová opatření, vyhlášení nouzového stavu a otázka povinného očkování

02.12.2021 10:32 | Tisková zpráva

Exkluzivní průzkum: Nadpoloviční většina Čechů je proti povinnému očkování, drtivá většina nesouhlasí se zrušením vánočních trhů

SANEP: Důvěra ve vládní protikoronavirová opatření, vyhlášení nouzového stavu a otázka povinného očkování
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Společnost SANEP realizovala koncem listopadu exkluzivní průzkum zaměřený na nedávné opětovné vyhlášení nouzového stavu a na s ním spojená vládní nařízení. Průzkum se také zaměřil na problematiku povinného očkování, která rezonuje nejen napříč obyvateli Českou republikou, ale potažmo celým světem. Otázka zavedení povinného očkování vzbuzuje velké emoce a rozděluje lidi takřka ve všech zemích na dva nesmiřitelné tábory.

Na otázku, zda-li by mělo být v České republice schváleno povinné očkování proti covidu-19, odpověděla nadpoloviční většina obyvatel nesouhlasně. Proti povinnému očkování je v současné chvíli 58,5 procent lidí, zatímco pro povinné očkování se vyjádřilo 35,7 procent obyvatel. Jasno v této věci nemá 5,8 procent Čechů.

Lidé mají jasno i ohledně opětovného vyhlášení nouzového stavu, který schválila vláda v demisi v čele s Andrejem Babišem. S vyhlášením nouzového stavu nesouhlasí 51,9 procent obyvatel ČR, 41,8 procent se naopak vyjádřilo pro znovuzavedení nouzového stavu.

Anketa

Má Miroslav Kalousek šanci stát se prezidentem České republiky?

2%
96%
hlasovalo: 14590 lidí

Velký nesouhlas vyjádřila drtivá většina lidí se zrušením vánočních trhů. Proti tomuto vládnímu nařízení v rámci nouzového stavu se postavilo 71,3 procent lidí. Se zrušením vánočních trhů pak souhlasí jen necelá čtvrtina obyvatel (23,8%).

Stejnou nevoli u lidí vyvolalo i vládní nařízení týkající se omezení provozu restaurací, barů a hospod. S nařízením, aby tyto provozovny zavírali již ve 22:00 hod. nesouhlasí 73,2 procent lidí. Pouhá pětina naopak toto vládní nařízení podporuje (21,7%).

Poměrně vstřícnější jsou lidé k vládním nařízením týkajících se omezení počtu účastníků na hromadných volnočasových akcích i na organizovaných kulturních či sportovních akcích. S omezením počtu účastníků v rámci hromadných volnočasových aktivit vyjádřilo souhlas 49,4 procent obyvatel, zatímco 43,9 procent lidí je proti. Jednoznačný názor v této otázce nemá 6,7 procent obyvatel ČR. S vládním nařízením, které se týká omezení počtu účastníků v rámci organizovaných kulturních či sportovních akcích, souhlasí 53,2 procent lidí, zatímco 39,7 procent lidí je proti a zbylých 7,1 procent lidí nemá v této otázce jednoznačný názor.

1. Souhlasíte s tím, že vláda v demisi v čele s premiérem Andrejem Babišem vyhlásila opětovně nouzový stav?

graf

2. Jste pro, aby bylo v České republice schváleno povinné očkování proti covidu-19?

graf

1. Souhlasíte s nařízením vlády, které v rámci nouzového stavu zrušilo pořádání vánočních trhů?

graf

2. Souhlasíte s nařízením vlády, které v rámci nouzového stavu omezilo provoz restaurací (zavírací doba nejpozději ve 22:00 hod.)?

graf

3. Souhlasíte s nařízením vlády, které v rámci nouzového stavu výrazně omezilo počet účastníků na hromadných volnočasových akcích?

graf

4. Souhlasíte s nařízením vlády, které v rámci nouzového stavu omezilo počet účastníků na organizovaných kulturních a sportovních akcích?

graf

graf

Metodologie:

  • Exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 26. – 30. listopadu 2021 na vybrané skupině 2.026 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let.
  • Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 23.564 dotázaných.
  • Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%.
  • Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.
  • Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…