SANEP: V září by volby vyhrálo Hnutí ANO, nejvíce nespokojené voliče přitahuje hnutí Volný blok

13.09.2021 14:13 | Tisková zpráva

Volební preference politických stran, hnutí a koaličních uskupení do Sněmovny PČR * Volební potenciály

SANEP: V září by volby vyhrálo Hnutí ANO, nejvíce nespokojené voliče přitahuje hnutí Volný blok
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Vládní hnutí premiéra Andreje Babiše by v aktuálním zářijovém měření společnosti SANEP vyhrálo volby do Sněmovny se ziskem 25,7 %, což představuje oproti srpnu tohoto roku nárůst o 1,1 procentního bodu. Jak se ukazuje, hnutí ANO dokázalo mobilizovat své příznivce jasnou a srozumitelnou kampaní.

Na druhém místě by pak skončilo koaliční uskupení SPOLU (ODS/TOP 09/KDU-ČSL), a to se ziskem 20 procentních bodů. V aktuálním průzkumu si tak toto koaliční uskupení oproti minulému měsíci pohoršilo, a to o více než jeden procentní bod (1,3 %). I přes tento pokles voličských preferencí se tomuto koaličnímu uskupení však daří porážet vítězné hnutí ANO hned ve třech krajích, a to v kraji Jihočeském, Středočeském a v Praze.

Koaliční uskupení PIRÁTI/STAN by nyní skončilo na třetím místě, a to se ziskem 17,8 %. Pro uskupení PIRÁTI/STAN není tento zářijový hypotetický zisk voličských hlasů nikterak optimistický, neboť několik měsíců v řadě můžeme sledovat výrazný pokles voličského trendu. Uskupení PIRÁTI/STAN si oproti minulému měsíci pohoršilo o takřka tři procentní body (2,9 %). V souhrnu oproti červenci ztratilo toto uskupení alarmujících 5,6 % voličských hlasů. Takto prudký pokles voličských preferencí necelý měsíc před volbami není pro jakýkoli politický subjekt dobrou zprávou, zvláště v době, kdy se na plné obrátky rozjely ostré předvolební kampaně všech politických stran, koaličních uskupení a politických hnutí.

Anketa

Věříte průzkumu STEM, že ANO získá ve volbách 32,4 %?

hlasovalo: 61854 lidí

Zajímavý bude očekávaný duel „Babiš vs. Bartoš“ v Ústeckém kraji, který se však prozatím stále vyvíjí o poznání lépe pro předsedu ANO a současného premiéra Andreje Babiše. Již v předminulém měsíci by v Ústeckém kraji vyhrálo hnutí ANO nad uskupením PIRÁTI/STAN o více než deset procentních bodů, a totéž platí i v měsíci září.

Na čtvrtém místě by v září skončila SPD pod vedením Tomia Okamury se ziskem 10,3 procentních bodů, což znamená oproti srpnovému měření nárůst voličských preferencí, a to o 0,5 procentního bodu.

Na pátém místě by v září skončila ČSSD se ziskem 5,9 procentních bodů, což je takřka o jeden procentní bod (0,9 %) více než v srpnu tohoto roku. Nárůst preferencí může souviset se zahájením horké části kampaně, ve které se sociálním demokratům daří být více viditelnými a pro voliče srozumitelnými.

Do Sněmovny by se v září dostala ještě KSČM, a to s aktuálním ziskem 5,1 %.

Žádný jiný politický subjekt by se v září do Sněmovny PČR nedostal.

Do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky by se pak v září nedostalo hnutí Přísaha (4,9%), Aliance pro budoucnost (3,1%), koaliční uskupení Trikolóra/Svobodní/Soukromníci (2,6%), stejně tak jako hnutí Volný blok (2,4%) a Strana zelených (1,2%).

Výsledky šetření společnosti SANEP představují aktuální teoretické volební zisky utvořených koaličních bloků politických stran a hnutí, ostatních stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně a dále stran a hnutí, které v šetření dosáhly nebo překročily v září letošního roku dvouprocentní hranici:

Srovnání volebních preferencí a potenciálů (září / srpen 2021):

graf

Metodologie:

  • Výše uvedený exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 2. – 9. září 2021 na vybrané skupině v souhrnu 1.967 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 14.831 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu.
  • Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%.
  • Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.
  • Průzkum zářijových volebních (nikoli stranických) preferencí vychází pouze z hlasů 62,4% respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů.
  • Volební potenciál představuje maximální hypotetický procentuální volební zisk, kterého může strana či hnutí (popř. koaliční uskupení) dosáhnout v případě, že se ke straně (či koaličnímu uskupení) přikloní celá skupina voličů, kteří vážně zvažují volbu tohoto daného politického subjektu, popř. uskupení. Volební potenciál nelze zaměňovat s volebním modelem. Průzkum výše uvedeného volebního potenciálu vychází pouze z hlasů respondentů, kteří jsou rozhodnutí, či kteří zvažují svoji volební účast.
  • Veškeré uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …