SANEP: V únoru by volby vyhrálo ANO, dění na Ukrajině ovlivňuje voličské nálady i preference

01.03.2022 10:46 | Tisková zpráva

Jak vyplývá z aktuálního měření společnosti SANEP, volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky by nyní vyhrálo hnutí ANO se ziskem 28,7 %, což představuje oproti lednu tohoto roku mírný pokles (0,4 %).

SANEP: V únoru by volby vyhrálo ANO, dění na Ukrajině ovlivňuje voličské nálady i preference
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Na druhém místě by v únoru skončila Občanská demokratická strana v čele s premiérem Petrem Fialou, a to se ziskem 17,3 procentního bodu. Oproti minulému měsíci si občanští demokraté polepšili o 2,6 procentního bodu. Je zřejmé, že se v nynějších preferencích odráží celospolečenská nálada spojená s děním na Ukrajině, a v případě ODS to souvisí s rázným vystupováním a srozumitelnými a jasnými názory jejího předsedy a současného premiéra Petra Fialy.

Třetí pomyslnou příčku v nynějších hypotetických volbách do Sněmovny PČR by nyní obsadilo hnutí SPD Tomia Okamury, a to se ziskem 11,2 procentního bodu, což znamená jen velmi nepatrný pokles voličských preferencí oproti minulému měsíci (0,1 %).

Na čtvrtém místě by nyní koncem února skončilo hnutí STAN pod vedením předsedy a současného ministra vnitra Víta Rakušana se ziskem 9,5 procentního bodu. Oproti výsledkům měření z konce ledna by si tak toto hnutí polepšilo v současné době o 0,3 procentního bodu.

Pátou příčku by pak obsadila strana TOP 09 se ziskem 6,4 %.

Do Sněmovny by se v únoru dostali ještě PIRÁTI, kteří by v nynějším průzkumu společnosti SANEP obsadili šestou příčku, a to s aktuálním ziskem 5,2 procentního bodu, což znamená pokles voličských preferencí oproti konci ledna o 0,2 procentního bodu.

Žádný jiný politický subjekt by se v současné době do Sněmovny PČR nedostal.

Na sedmém místě by v aktuálním měření skončila KDU-ČSL se ziskem 4,6 procentního bodu.

Tříprocentní hranici by v únoru tohoto roku překročila ještě ČSSD se ziskem 3,7 procentního bodu a KSČM (2,4%).

Svobodní a Strana zelených, jakožto strany zastoupené v Parlamentu České republiky a jsou tudíž součástí měření, by nyní získali 2,1 % (Svobodní) a 1,2% (Strana zelených).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…