Stanovisko Hospodářské komory ČR ke krizi v řešení situace v OKD

25.04.2016 19:12

Hospodářská komora ČR analyzovala možné scénáře řešení krize v OKD a v souladu se stanoviskem Krajské Hospodářské komory Moravskoslezského kraje doporučuje vládě konsensuální dohodu rozhodujících dotčených stran na systémovém a koncepčním ukončení těžby černého uhlí v Ostravsko-karvinském revíru.

Stanovisko Hospodářské komory ČR ke krizi v řešení situace v OKD
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Hospodářská komora ČR (HK ČR) proto vyzývá všechny dotčené strany ke spolupráci na dalších krocích směrem k dohodě o postupu restrukturalizace OKD.

Řešení kritické situace v OKD by mělo mít co nejmenší negativní dopad nejen na region a jeho obyvatele, ale i na stát, který by měl mít zájem na projektově řízeném, systémovém, ekonomicky a sociálně přijatelném dotěžení dostupné části uhelných zásob ve vybraných dolech OKD.

Dle HK ČR je vytváření tlaku na vládu hrozbami o ekologických škodách v případě řešení situace formou insolvence krajně neetické a nepřijatelné. Všechny zúčastněné strany musí usilovat o zachování bezpečnosti v hlubinných dolech i na povrhu, prověřit rizika a především se snažit o dohodu. I vzhledem k technicky náročným podmínkám důlního provozu a z toho vyplývajícím bezpečnostním a technickým rizikům, nelze řešení situace formou insolvence vůbec doporučit.

Insolvence společnosti OKD nebo NWR Holdings by znamenala velké a nepředvídatelné ohrožení pro celý region. Může přinést značné omezení možností státu ovlivnit jak budoucnost OKD, tak i sociálně-ekonomické dopady v regionu, neboť o vývoji budou rozhodovat výhradně věřitelé. Insolvenční řízení významným způsobem ohrozí velké množství subdodavatelů, kteří jsou věřiteli OKD a již nyní jsou ve většině případů existenčně ohroženi výrazným poklesem poskytovaných služeb a dodávek materiálu a zařízení.

Pro stát bude výhodnější přijatelnou formou podpořit udržení co největšího počtu stávajících pracovních míst v OKD a tím i v dalších firmách, než vyplácet sociální dávky nezaměstnaným, těžce a draze vytvářet nová pracovní místa a řešit další dramatické následky neřízeného pádu OKD. Postupný a státem řízený útlum umožní vytvoření dostatečného časového prostoru pro transformaci dodavatelských organizací dodávajících služby, výrobky a zařízení do OKD. Zároveň vznikne prostor pro vytvoření odpovídajícího počtu nových pracovních míst v MSK, i pro rekvalifikaci propuštěných pracovníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

16:46 ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

Společnost Elektrárna Dukovany II (EDU II), stoprocentní dceřiná společnost ČEZ, obdržela doplněné n…