Veřejný ochránce práv: Děti mají právo před hospitalizací na psychiatrii i během léčby vyjádřit svůj názor

14.08.2021 22:22

Návštěvy týmu kanceláře ombudsmana v zařízeních poskytujících péči v oblasti dětské a dorostové psychiatrie ukázaly, že k účasti nezletilých pacientů na rozhodování o léčbě přistupují nemocnice nesourodě a někdy účast dítěte zanedbávají.

Veřejný ochránce práv: Děti mají právo před hospitalizací na psychiatrii i během léčby vyjádřit svůj názor
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Zástupkyně ombudsmana proto vydala Doporučení, které by mělo pomoci praxi sjednotit a posílit práva dítěte. Doporučení vzniklo ve spolupráci s odborníky z oboru, představiteli nemocnic a ve shodě s Ministerstvem zdravotnictví.

Anketa

Jste pro zrušení nošení roušek či respirátorů v supermarketech a obchodech?

hlasovalo: 17849 lidí

Za zásadní považuje zástupkyně ombudsmana informování dětských pacientů, a to přiměřeně věku. To se týká téměř každého dětského pacienta. Od vyspělosti dítěte se pak odvíjí další postup při jeho zapojování do rozhodování o záležitostech spojených s hospitalizací na psychiatrii.

U každého dítěte by měl lékař nemocnice individuálně posoudit, zda je způsobilé poskytnout (ne)souhlas s hospitalizací nebo navrhovanou léčbou. Musí zhodnotit, jestli jde o situaci, která je přiměřená rozumové a volní vyspělosti dítěte, tedy zda dítě dokáže vyjádřit volbu, rozvažovat a zhodnotit důsledky svých rozhodnutí.

Pokud dítě k rozhodnutí způsobilé je, měl by se podle Doporučení poskytovatel zdravotní péče vůlí dítěte řídit. Nemůže tedy upřednostnit například rozhodnutí rodiče. Za podmínek stanovených zákonem je ale možná hospitalizace nebo léčba i bez souhlasu. 

Lékaři by měli věnovat patřičnou pozornost i názorům dítěte, které není schopné situaci plně posoudit a dát souhlas či nesouhlas. Měli by také dítě informovat o jeho právech včetně možnosti, že se samo může obrátit na soud, pokud by chtělo zvrátit rozhodnutí rodičů. Děti mají také právo podat stížnost podle zákona o zdravotních službách.

„Na otázky spojené s právem dětí rozhodovat samy za sebe není jednotná odpověď. Skupina „děti“ je tak různorodá – rozdíl mezi 8 a 17letým pacientem je veliký. Za klíčové považuji, že právo být slyšeno má každé dítě schopné formulovat vlastní názor,“ upozorňuje zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková.

Doporučení vychází z českých zákonů, Listiny základních práv a svobod a mezinárodních dokumentů jako je Úmluva o právech dítěte a Úmluva o právech osob se zdravotním postižením.

V rámci prevence špatného zacházení navštěvuje zástupkyně ombudsmana a tým Kanceláře veřejného ochránce práv systematicky místa, kde se nacházejí nebo mohou nacházet osoby omezené na svobodě, a to jak z moci úřední, tak v důsledku závislosti na poskytované péči. V letech 2018–2019 navštívili pět zařízení z oblasti dětské psychiatrie s celkovou kapacitou 239 míst. V současnosti připravujeme souhrnnou zprávu z těchto návštěv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…