Veřejný ochránce práv: Příspěvky pro přechodné pěstouny by se měly zvýšit

01.08.2021 12:46

Ombudsman se dlouhodobě zabývá problematikou odměn pěstounů. V rámci legislativních doporučení za rok 2020 doporučil Poslanecké sněmovně, aby příspěvky pro pěstouny zvedla z dnešních 20 000 korun měsíčně pro pěstouny pečující o jedno dítě na 27 000 korun.

Veřejný ochránce práv: Příspěvky pro přechodné pěstouny by se měly zvýšit
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Úměrně tomu by se měly zvýšit i odměny pro pěstouny pečující o více dětí. V případě péče o děti s postižením ombudsman navrhuje příspěvek 36 000 korun. Dnes budou o příspěvcích v rámci návrhu zákona o sociálně-právní ochraně dětí hlasovat poslanci.

Anketa

Koho byste si přáli jako „novou krev“ v Poslanecké sněmovně?

hlasovalo: 14011 lidí

Vládní návrh počítá se zvýšením odměny na 22 000 korun, a to jednotně pro všechny pěstouny na přechodnou dobu bez ohledu na náročnost poskytované péče. „Ochránce tyto úpravy považuje za zásadní krok zpět s ohledem na diskutovanou potřebu podpory pěstounské péče. Domnívá se, že je naopak třeba podporovat stávající pěstouny a získávat další,“ upozorňuje ombudsman v doporučení v rámci Souhrnné zprávy za rok 2020.

Podle ombudsmana by schválení nižších příspěvků znamenalo úbytek pěstounů na přechodnou dobu. To není žádoucí i v souvislosti se závazkem České republiky deinstitucionalizovat péči o malé děti, tedy neumisťovat je do kojeneckých ústavů.

Ombudsman dále argumentuje: „Na pěstouny na přechodnou dobu jsou kladeny vysoké nároky, co se týče jejich odborné přípravy, profesionality, nutnosti spolupráce s ostatními zainteresovanými úřady a institucemi. Musí být připraveni ze dne na den přijmout dítě do (krizové) péče a mají se mu věnovat na plný úvazek. Proto nemohou zpravidla vykonávat běžné zaměstnání a právě výkon pěstounské péče na přechodnou dobu je jejich jediným zdrojem příjmu.“ 

K vládnímu návrhu zákona se sešlo na 70 pozměňovacích návrhů. Sněmovna o nich dnes hlasuje ve třetím čtení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …