ZP MV ČR: Do studie na přítomnost protilátek covid-19 se zapojilo už přes 5000 klientů. Přihlásit se lze do konce března

05.01.2021 14:21

Unikátní sérologická studie zjišťující, zda máme v těle protilátky nemoci covid-19, v jakém množství a jak dlouhou dobu, probíhá od loňského října v rámci celé ČR. Zatím se do ní přihlásilo přes 5000 klientů Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR.

ZP MV ČR: Do studie na přítomnost protilátek covid-19 se zapojilo už přes 5000 klientů. Přihlásit se lze do konce března
Foto: zpmv.cz
Popisek: Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra - logo

Ta projekt realizuje společně s Asociací laboratoří QualityLab a svým klientům – účastníkům výzkumu jednotlivé odběry z větší části hradí. Zájemci o účast ve studii mají stále ještě možnost se do ní přihlásit – a to až do konce března 2021.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR totiž prodloužila termín, do kdy je možné absolvovat první ze tří nezbytných odběrů krve. Na všechny tři odběry pojišťovna svým klientům přispívá 500 Kč. Výsledky studie jsou přínosem pro každého jednotlivce, který se do ní zapojí. Dozví se, jak reaguje konkrétně jeho imunitní systém na setkání s novým typem koronaviru. Data získaná ze studie ale pomohou lépe monitorovat i skutečný podíl populace, která virus prodělala, i to, jak dlouho je člověk proti nemoci imunní. Tím pádem by měla být i kritériem pro rozhodnutí, zda je vhodné konkrétního člověka očkovat a pro výběr vakcíny.

Odborným garantem sérologické studie je profesor MUDr. Vojtěch Thon, Ph.D. z Centra Recetox Masarykovy univerzity v Brně. Centrum poskytlo svoji biobanku pro uložení zkoumaných vzorků.

Do výzkumu je zapojeno na 190 laboratoří po celé ČR. „Jsme rádi, že o studii je mezi našimi klienty zájem. Účastníci mohou zjistit, zda mají v těle vytvořeny protilátky vůči nemoci covid-19, a pokud ano, v jakém množství. Do tohoto projektu jsme se rozhodli jít i z důvodů, které přesahují problematiku pandemie v globálním měřítku a apelují na individuální zodpovědnost lidí za své zdraví, ale i zdraví své rodiny, spolupracovníků či obchodních partnerů,“ uvádí generální ředitel ZP MV ČR MUDr. David Kostka, MBA.

Testovat jen jednou nestačí!

Samotná sérologická studie trvá u jednoho testovaného člověka zhruba rok a půl. Určuje se totiž pomocí odběrů krve, přičemž vzorek krve poskytují testovaní stejné laboratoři celkem třikrát, vždy s odstupem šesti měsíců. Je nutné, aby účastník studie skutečně absolvoval postupně tři odběry, protože jedině tak budou mít výsledky vypovídací hodnotu. Jeden odběr krve postrádá smysl. Do studie se může přihlásit kdokoli starší 18 let, kdo v čase odběru krve a předchozích třech týdnech netrpěl žádnými akutními potížemi souvisejícími s onemocněním covid-19. Jeden test vyjde zájemce o účast ve studii na 600 Kč, klientům ZP MV ČR hradí pojišťovna 500 Kč za každý odběr, celkem tedy 1500 Kč. Ostatní si odběry musí hradit z vlastní kapsy.

Protilátky vůči covid-19

Proděláním nemoci si tělo vytváří několik typů protilátek. V případě infekce se v časné fázi vytvářejí IgM protilátky, následně IgA a IgG paměťové protilátky. Protilátky lze využít i ke sledování imunitní odpovědi při vyšetření. „U SARS-CoV-2 viru se jedná o slizniční infekci, která může dokonce vést i k vytvoření systémové imunitní odpovědi. Záchyt a sledování tvorby paměťových protilátek umožňuje jak pohled do minulosti v rámci proběhlé imunitní reakce po infekci, tak výhled do budoucnosti v rámci přípravy na zvládnutí opětovné infekce u konkrétního člověka. Navíc paměťové IgG protilátky v séru lze sledovat také v případě vyhodnocení imunitní odpovědi po očkování.“ vysvětluje imunolog Vojtěch Thon.

Podle profesora Thona zatím není přesně známo, jak dlouho protilátky v organismu přetrvají, neboť to záleží také na dalším opakovaném přirozeném setkání s infekcí a tím na opětovném zesílení specifické imunitní odpovědi, jež vede také k tvorbě protilátek. Odhadem se podle něj může jednat řádově o měsíce až roky. I na tuto otázku by měla studie přinést konkrétní odpověď.

Odborným garantem Studie je imunolog prof. MUDr. Vojtěch Thon, Ph.D., RECETOX, Masarykova univerzita
Studie vznikla ve spolupráci s Asociací laboratoří Quality Lab (více ZDE)
Více informací naleznete ZDE

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…