Zoo Praha: Opravník omylů o zmiji obecné

22.08.2021 20:15

U příležitosti nedávného otevření expozice hadů České republiky v Zoo Praha sepsal kurátor Petr Velenský opravník všeobecně rozšířených omylů o našem jediném jedovatém hadovi, zmiji obecné.

Zoo Praha: Opravník omylů o zmiji obecné
Foto: Zoo Praha
Popisek: Zoo Praha

Myslím, že jeho text padl na úrodnou půdu – ale současně ukázal, že osvěty není nikdy dost. Jeden z čtenářů mi napsal: „Musím říct, že jsem si doplnil vzdělání. A to jsme se ve skautu o uštknutí zmijí učili neustále.“ Tato zpráva mě vedla k rozhodnutí, že Petrův opravník alespoň ve zkratce zveřejním i zde. Co se tedy o zmiji obecné říká, píše či vysílá – a jak je tomu ve skutečnosti:

„Zmije se přemnožují“:
V podhůřích či na horách může být zmije obecná místy četná, celkově se však jedná o vzácného hada. V nížinách a teplých oblastech většinou zcela chybí.

„Zmije útočí“:
Zmije se člověku vždy raději vyhne, kousne pouze v sebeobraně, nejčastěji v úleku. K uštknutí dochází tehdy, kdy na ni člověk nechráněnou rukou sáhne nebo nedostatečně ochráněnou nohou šlápne. Akční rádius zmije, která je zastižena mimo úkryt a cítí se ohrožená, přitom není větší než půl metru.

„Do míst výskytu zmijí je nebezpečné vstupovat“:
Dobrá obuv a základní obezřetnost jsou dostatečnou prevencí před případnou nehodou.

„Zmije je velký had“:
Zprávy o metrových až dvoumetrových zmijích jsou pouhé fámy. Samice měří ve velké většině 50 až 70 cm, samci při spodní hranici tohoto rozpětí.

„Had, který nemá ‚měsíčky‘ za hlavou, je zmije“:
V naší přírodě se vyskytuje pět druhů hadů, ale běžně známá je z nich pouze užovka obojková se zmiňovanými měsíčky za hlavou. Za zmiji bývá nejčastěji považována užovka hladká, která obývá celé území státu, a v teplých oblastech kolem řek může dojít k záměně s užovkou podplamatou.

„Ochranáři zmije vypouštějí“:
Žádné zmije se do naší přírody nikdy nevypouštěly.

„Uštknutí zmijí má většinou za následek smrt“:
Uštknutí zmijí obecnou není radno podcenit. Je třeba vyhledat lékařskou pomoc, ale hysterie a obavy o život nejsou na místě.

„Vpichy po uštknutí je třeba rozříznout, vysát, podvázat“:
Ani jedno z uvedeného. Otrava jedem zmije má pozvolný nástup, takže je vhodné zachovat klid a vyhledat lékaře; postiženou končetinou přitom hýbat co nejméně (ruku dát do závěsu, nohu do dlahy) a nepít kávu ani alkohol.

„Zmije ročně usmrtí desítky lidí“:
Odborná studie shrnující 15 let léčby uštknutí zmijí u nás neuvádí jediný případ úmrtí na uštknutí zmijí. V posledních 50 letech můžeme mít za prokázaný jediný případ úmrtí po uštknutí zmijí obecnou. Postižený muž byl nemocný a před uštknutím se zmijí holou rukou manipuloval.

A závěrem ještě stručné shrnutí Petra Velenského: Zmije obecná je fascinujícím prvkem naší krásné přírody s velmi malým až zanedbatelným rizikem pro veřejnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…