Zoo Brno: Vracíme ohrožené sysly do volné přírody

08.08.2021 17:59 | Tisková zpráva

Stejně jako loni v červenci bylo i letos na břeclavském letišti vypuštěno 20 syslů obecných, narozených v brněnské zoologické zahradě. Důvodem je stále nestabilní populace tohoto ohroženého druhu v ČR.

Zoo Brno: Vracíme ohrožené sysly do volné přírody
Foto: zoobrno.cz
Popisek: ZOO Brno - logo

„Opět jsme se přesvědčili, že pokračovat v projektů má smysl. Kvůli letošnímu chladnějšímu a deštivějšímu počasí se populace syslů jak v Českém středohoří, tak u nás na jihu Moravy opět zmenšila. Díky našemu „Syslinci“, který jsme v roce 2015 vybudovali na pozemku Zoo Brno a kde se přirozenou cestou sysli množí, je pak můžeme v pravidelných ročních intervalech vypouštět do přírody. Většina vypuštěných syslů jsou letošní mláďata, konkrétně 10 samců a 10 samic,” komentoval letošní akci koordinátor projektu za Zoo Brno Petr Šrámek.

Sysly jsme odchytili v areálu zoo a dnes převezli je do břeclavské lokality. „Přímo na místě jsme vedle již hotových děr vyvrtali několik nových, do každé z nich jsme nasypali trochu potravy, umístili sysly a díry ucpali senem a lahvemi. Je to běžný postup, protože tak přimějeme sysla, aby si další cestu ven vyhrabal sám,“ vysvětlil Šrámek.

Zoo Brno je zapojena do tohoto projektu od roku 2015. V roce 2017 bylo 57 syslů vypuštěno v přírodní rezervaci písečný vrch v Českém středohoří. Postup byl příští rok na stejné lokalitě opakován, z 57 syslů jich 17 pocházelo ze Zoo Brno. V roce 2019 Zoo Brno vypustila 26 jedinců na novou, charakterově podobnou a udržovanou lokalitu, která leží poblíž přírodní rezervace Písečný vrch. V roce 2020 to bylo 20 syslů na břeclavském letišti a stejný počet jsme vypustili letos.

Sysel obecný (Spermophilus citellus) byl dříve považovaný za škůdce. Kvůli vlivu člověka se ale dostal na pokraj vyhubení, byl tedy klasifikován jako kriticky ohrožený druh. V roce 2020 byl jeho výskyt zaznamenán pouze na 34 různě izolovaných lokalitách v ČR - mimo oblast východních Čech a severní Moravy. Izolovanost a malé počty jedinců v koloniích jsou největšími hrozbami. Ztráta několika jedinců v kolonii nemůže být přirozeně nahrazena migrací z jiné kolonie, tím dochází ke snížení její životaschopnosti a může dojít až k jejímu zániku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…