Havel opět vyzývá k propuštění čínského disidenta

05.12.2010 8:30

Bývalý český prezident Václav Havel zopakoval společně s jihoafrickým arcibiskupem Desmondem Tutuem, který je zároveň nositelem Nobelovy ceny za mír, výzvu čínským úřadům k propuštění Liou Siao-poa.

Havel opět vyzývá k propuštění čínského disidenta

 

Liou Siao-po je letošním laureátem Nobelovy ceny za mír. Havel již podruhé vyzval prostřednictvím britského deníku The Observer Čínu k jeho propuštění. Disident by si cenu měl převzít příští pátek. Čínské úřady jej ale nechtějí propustit.

Václav Havel a Desdemond Tutu Čínu vyzývali již pře dvěma měsíci v deníku The Washington Post. Podle nich by tak Čína ukázala svou sílu a připravenost čelit kritice. Ve výzvě v dnešním vydání asijskou velmoc chválí za její ekonomické a politické pokroky, kterých dosáhla v posledních letech, přesto ale zopakovali, že pokud chce být vnímána jako velký globální hráč, je nutné, aby respektovala lidská práva.

Havel a Tutu: Čína ukazuje svou nejistotu

Bývalý český prezident a jihoafrický arcibiskup jsou přesvědčeni, že vypjatá reakce Pekingu na Liou Siao-poovo ocenění ukazuje na nejistotu čínské vlády v domácí politice. Havel s Tutuem vybízejí čínskou vládu k novému nasměrování své politiky.

Liou Siao-po byl jedním z iniciátorů protestů na náměstí Brány nebeského klidu, které v roce 1989 skončily masakrem. Poté byl vězněn v pracovních táborech. V roce 2008 se stal jedním z autorů a spolusignatářů Charty 08. Za to jej soud poslal loni v prosinci na jedenáct let do vězení za podněcování k podvracení státní moci.

Dále:

Havel otevřel Forum 2000. Mluvil hlavně o lidských právech

MZV: Udělení Nobelovy ceny míru panu Liou Siao-po velmi vítáme

Propusťte všechny politické vězně, vyzývá Česko barmskou juntu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kls

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…