Takhle vypadá hořící velkoměsto v USA: Videa z hořícího Baltimoru, kde je pouliční válka a platí výjimečný stav

28.04.2015 10:40

Americké město Baltimore je ochromeno přívalem násilí, které bylo znovu rozpoutáno po pondělním pohřbu černošského mladíka Freddieho Graye. Ten zemřel před devíti dny v důsledku zlomeniny krčních obratlů, kterou mu způsobili policisté při zatýkání o týden dříve.

Takhle vypadá hořící velkoměsto v USA: Videa z hořícího Baltimoru, kde je pouliční válka a platí výjimečný stav
Foto: repro Huffpost.com, tan
Popisek: Masové protesty v americkém Fergusonu začaly poté, co policista zastřelil neozbrojeného černošského mladíka. K podobnému incidentu došlo i tři týdny poté v kalifornském Berkeley

Guvernér státu Maryland Larry Hogen vyhlásil výjimečný stav a povolal do města Národní gardy. Při vzájemných potyčkách bylo zraněno téměř dvacet policistů, davy rozlícených obyvatel převážně černé pleti zapalují zaparkované automobily a rabují v přilehlých obchodech. Školy, obchody a některé úřady dnes zůstaly z bezpečnostních důvodů uzavřeny. Nepokoje vypukly přesto, že případ úmrtí Graye se vyšetřuje a bylo kvůli němu postaveno několik policistů mimo službu.

Video z násilností v Baltimoru: Rabování obchodů, zapalování aut:

„Násilnosti a vandalismus v Baltimoru nebudeme dále tolerovat. Musím ostře odsoudit účastníky těchto násilných akcí, které ohrožují nevinné občany, obchod a platné zákony. Existují jasné mantinely mezi pokojnými protesty a záměrným vyvoláváním násilí, které bude posuzováno dle práva. Muži a ženy v uniformách, kteří se pokoušejí nastolit pořádek, mají moji plnou podporu. Mnoho z nich již bylo v důsledku bezprecedentních útoků zraněno, což skutečně velmi podkopává původní snahy uctít v míru a pokoji úmrtí Freddieho Graye a žádat od úřadů vysvětlení okolností jeho skonu,“ napsal guvernér ve svém prohlášení.

Video z násilnosti v Baltimoru: Matka načapala svého syna při vandalismu:

Události v Baltimoru odsoudila také nově jmenovaná státní žalobkyně Lorreta Lynchová, podle které prokázali účastníci násilností rodině zemřelého Graye, pokojným demonstrantům a všem, kteří se snaží o zlepšení životních podmínek zdejší komunity, „medvědí službu“. Vandalismus odsoudila i rodina zemřelého. Matka Graye CNN sdělila, že si přeje pro svého syna spravedlnost, ale rozhodně nesouhlasí s tímto vývojem situace. „Tohle není správný způsob, jak uctít Freddieho. Násilí je vždy špatné,“ dodala jeho sestra. Vedle mnoha zničených obchodů bylo v důsledku záměrně založeného požáru vážně poškozeno místní centrum pro seniory, které bylo otevřeno teprve před měsícem.

Video z násilnosti v Baltimoru: Zásah slzným plynem

Ve strachu ovšem nežijí jen samotní obyvatelé města, ale i zasahující policisté. Dostala se k nim totiž informace, že se místní černošské gangy spojily a plánují v odvetě za zemřelého Graye zavraždit příslušníka místních policejních sil. Tuto informaci považují za reálnou hrozbu, kterou není radno podceňovat. V současné chvíli ve městě vedle 1500 členů Národní gardy zasahuje i 5000 policistů, kteří sem byli povoláni z ostatních regionů. Současné nepokoje v Baltimoru dosahují svým rozsahem a intenzitou těch, které před pár měsíci zachvátily americký Ferguson, kde tamní černošská komunita bouřlivě reagovala na zastřelení černošského mladíka Michaela Browna policistou Darrenem Wilsonem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…