Martin Maxa: S bolestí je konec!

28.06.2014 12:00

Zpěvák a skladatel Martin Maxa vypadá sice na pohled naprosto zdravě, ale v tomto případě zdání klame. Martin trpí bolestmi zad, které jej značně limitují téměř při všech běžných činnostech. Akutně se tyto problémy projevily zhruba před rokem a od té doby zpěvák vyzkoušel mnoho léčebných metod. Účinné řešení objevil nyní na EuroPainClinics®. „Lékaři zde zjistili, odkud moje bolest v oblasti bederní páteře přesně vychází a navrhli mi zákrok, který by mě měl potíží definitivně zbavit,“ říká s očekáváním Martin Maxa.

 Martin Maxa: S bolestí je konec!
Foto: archiv
Popisek: Martin Maxa

„Bolestmi zad trpím už několik let, ale v loňském roce se můj stav dramaticky zhoršil. Nejvíce mě pak limituje bolest bederní páteře, na kterou doposud nefungovala žádná konzervativní léčba, a odborníci v mém případě vyloučili klasický invazivní způsob, čili operaci. Až nyní lékaři objevili speciální diagnostikou pravou příčinu mé bolesti a navrhli adekvátní zákrok, který mě čeká v nejbližší době a doufám, že se otravné bolesti konečně zbavím,“ popisuje Martin Maxa svůj současný stav.

Podle lékařů se pacientům často stává, že nemusí vyvinout žádnou extrémní činnost a zničehonic se bolest dostaví jen díky opotřebení organismu. Jak se s takovým omezením žije?  „Nejhorší je, když jsem dlouho v klidu a pak se mám najednou postavit, nebo třeba i když seskočím z obyčejného obrubníku. Ráno mi trvá tak hodinu, dvě, než záda rozhýbu. Snažím se proto alespoň udržet zádové svalstvo fit pravidelným cvičením,“ prozradil Martin Maxa.

A jak probíhalo vyšetření? „Diagnostika, kterou jsme u pacienta provedli, se nazývá provokační diskografie. Pod lokální anestezií a rentgenovou kontrolou jsme mu zavedli do ploténky jehlu a vstříkli pod tlakem kontrastní látku. Díky ní jsme zjistili, že ploténka, kterou jsme označili za možný zdroj problémů, je skutečně narušena,“ říká MUDr. Robert Rapčan, lékař ze sítě klinik EuroPainClinics®, které se zabývají diagnostikou a léčbou bolesti pomocí mini invazivních zákroků. Při vstříknutí látky také Martin pocítil bolest, což bylo pro lékaře jasné potvrzení, že se trefili do černého. Pomocí další diagnostiky následně lékaři odhalili ještě dvě další značně opotřebované ploténky. „Při diagnostice jsem ležel na břiše a trvalo to ani ne 15 minut. Když mi následně lékař v ordinaci na rentgenových záznamech ukázal, kde všude je problém, polilo mě horko,“ říká zkroušený Martin.

„Panu Maxovi můžeme pomoci, navrhli jsme mu zákrok, takzvaný Disc-FX, kdy laicky řečeno poškozenou část ploténky odstraníme a malé nervy způsobující bolest zlikvidujeme pomocí tepla. Celý výkon se provádí ambulantně, při vědomí a nástroje se zavádí přes tlustší jehlu. Dvě téměř zaniklé ploténky již nejde vyloženě opravit, protože jsou tak úzké, že by se do nich nedostal operační nástroj. Přesto existuje řešení, kdy pomocí tepla přes intervenční jehlu odstraníme nervy způsobující bolest v okolí těchto dvou plotének,“ říká MUDr. Rapčan s tím, že po zákroku bude moci pacient ihned odejít domů, ale bude se muset šest týdnů šetřit, což je důvod, proč Martin nepodstoupil zákrok ihned. Celé léto totiž koncertuje. Proto se rozhodl zákrok podstoupit na podzim, kdy bude moci naplánovat období, během něhož nebude přijímat objednávky na vystoupení. „Už se nemůžu dočkat, až budu mít po zákroku, doufám, že bude mít co nejlepší výsledky,“ uzavírá s úsměvem Martin. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…