Na bolest zad intervenční léčbou

25.06.2014 14:00

Pokud také patříte k těm, které zmáhá nepříjemná bolest zad a už nevíte kudy kam, nezoufejte. Slyšeli jste už o intervenční léčbě bolesti? Jedná se o mini invazivní zákroky, které vás bolesti zad během mžiku zbaví. Tato léčba představuje ideální řešení pro ty, kteří ještě rozsáhlou operaci v nemocnici nepotřebují, nebo se jí bojí a zároveň jim nepomáhají fyzioterapeutická cvičení a další konzervativní léčba.

Na bolest zad intervenční léčbou
Foto: archiv
Popisek: Provokační diskografie

Intervenční léčbě bolesti zad se v poslední době věnuje čím dál tím větší pozornost. Jejím prostřednictvím lze totiž trvale řešit komplikované a chronické bolesti, které pacientům dlouhodobě znepříjemňují život, což se často podepisuje i na jejich psychickém zdraví. Zbavit se bolesti je přitom tak jednoduché. Miniinvazivní zákroky trvají jen pár minut. Navíc po nich můžete odejít ihned domů, protože se provádí ambulantně a pouze v lokální anestezii. Rekonvalescenční doba je v porovnání se standardními operacemi zlomková a úspěšnost obrovská. Intervenčním lékařským zákrokům předcházejí intervenční diagnostiky. Ty mají za úkol přesně určit zdroj bolesti, aby jej mohli lékaři následně efektivně odstranit.

Lékaři testují v první řadě nejrůznější nervy okolo páteře a kloubů, které mohou způsobovat bolest. Pacientovi zavedou analgetikum k nervu, který pravděpodobně vysílá bolestivé signály do mozku. Pokud bolest ustane, odhalili lékaři příčinu bolesti. Tyto blokády nervů provádějí v České republice na několika pracovištích, a to zejména jako dočasné řešení bolesti. Pacientům se na čas uleví, a pak musí případně podstoupit zákrok znovu. Mnohdy však bolest neustoupí ani po podání analgetika, protože pokud není zákrok prováděn pod kontrolou RTG nebo ultrazvuku, není podání analgetika přesné. 

Nový rozměr intervenční diagnostiky přinesla nedávno otevřená síť speciálních klinik. „Všechny výkony provádíme dle světových standardů intervenční léčby bolesti pod kontrolou RTG nebo ultrazvuku, takže přesně vidíme, zda jsme na správném místě. Pokud pacient pocítí úlevu od bolesti, víme, že právě daný nerv nebo kloub je problémový. Poté můžeme zdroj obtíží odstranit dalšími metodami, které přinesou definitivní úlevu od bolesti. Například lze nervy způsobující bolest cíleně odstranit pomocí tepla přes intervenční jehlu,“ říká MUDr. Miroslav Buriánek, ředitel sítě klinik EuroPainClinics®, která se u nás jako jediná specializuje přímo na intervenční diagnostiku a intervenční léčbu bolesti.

Pokud mají lékaři podezření, že bolest vychází z meziobratlové ploténky, provedou na ní diagnostiku zvanou provokační diskografie.  „Při diagnostice zavedeme pod kontrolou RTG pomocí jehly do ploténky pod tlakem kontrastní látku. Pokud pacient cítí bolest podobnou té, která ho běžně trápí, máme jistotu, že jsme našli zdroj bolesti. Narušenou ploténku pak můžeme opravit například unikátní metodou Disc-FX, kdy laicky řečeno poškozenou část ploténky odstraníme a malé nervy způsobující bolest zlikvidujeme pomocí tepla. Celý výkon se provádí ambulantně, při vědomí a nástroje se zavádí přes silnější jehlu. Pacient odchází většinou po hodině domů,“ dodává MUDr. Buriánek.

Unikátní diagnosticko-terapeutickou metodou je také epiduroskopie, při které lékaři zavedou do páteřního kanálu pacientovi kamerku a mohou se tak nejen přesně podívat na zdroj bolesti, ale zároveň jsou schopni podat léky přímo do místa postižení nebo odstranit laserem nervy vysílající bolest. „Díky epiduroskopii máme možnost během jednoho zákroku pacienta vyšetřit a zároveň jej také zbavit bolesti. Pacient se tak nemusí objednávat na další zákrok, léčba je šetrnější a rychlejší. V západních zemích je tato metoda již rozšířená. U nás a na Slovensku ji provozuje pouze naše síť klinik EuroPainClinics®,“ vysvětluje MUDr. Buriánek. 

 
„Při diagnostice zavedeme pod kontrolou RTG pomocí jehly do ploténky pod tlakem kontrastní látku. Pokud pacient cítí bolest podobnou té, která ho běžně trápí, máme jistotu, že jsme našli zdroj bolesti. Narušenou ploténku pak můžeme opravit například unikátní metodou Disc-FX, kdy laicky řečeno poškozenou část ploténky odstraníme a malé nervy způsobující bolest zlikvidujeme pomocí tepla. Celý výkon se provádí ambulantně, při vědomí a nástroje se zavádí přes silnější jehlu. Pacient odchází většinou po hodině domů. Právě tento zákrok u nás plánuje na podzim podstoupit i zpěvák a skladatel Martin Maxa, u kterého nedávno provokační diskografie prozradila poškozenou ploténku,“ dodává MUDr. Buriánek.

Kromě zmiňovaných základních výkonů, metody Disc-FX a epiduroskopie existuje i řada dalších intervenčních zákroků, které mohou osoby trpící bolestí zad obtíží natrvalo zbavit. Tyto mini zákroky mohou lidem také pomoci oprostit se od užívání léků proti bolesti. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv si ročně každý z nás koupí v průměru jednu krabičku Ibuprofenu a dvě krabičky analgetik. V roce 2012 pacienti a pojišťovny za tyto léky utratily dohromady bez mála 2 miliardy korun.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…