Ani zdravá potravina nemusí být funkční

04.07.2011 0:00

Funkční znamená, že to nějak funguje. O některých víme prokazatelně, jak působí na náš organismus a o některých se o tom můžeme dočíst.

Ani zdravá potravina nemusí být funkční
Foto:
Popisek:

Funkční potraviny jsou předmětem současného vědeckého výzkumu. Jak je známo, populace v civilizovaném světě se stravuje nezdravě a v dalších částech světa je zase velký nedostatek potravin a miliony lidí trpí podvýživou.

Výzkum složení potravin přinesl nové poznatky o jejich vlivu na zdraví člověka, aniž by byly obohacovány o potřebné prvky uměle.

Tyto funkční potraviny se staly novým hitem zdravé výživy. Jedná o způsob stravování, které podporuje správnou funkci organismu. Nejedná se ani o léčebné prostředky, ani potravinové doplňky, ale o konzumaci potravin, které obsahují například vyšší hladinu nenasycených mastných kyselin, bifidobakterie, vlákninu, vitamíny, minerály, rostlinné steroly, bílkoviny, lecitin, a další složky.

Tyto potraviny vytváří v našem organismu přirozené prostředí a podporují správnou funkci tělesných orgánů. Zlepšují imunitní reakce a zvyšují tak naši obranyschopnost. Jsou zdraví prospěšné a přitom šetrné k lidskému organismu.

Tento celosvětový trend nabývá na síle a co je pro nás pozitivní zprávou je, že na seznamu těchto výrobků se objevují i potraviny českého původu, přestože u nás funkční potraviny nemají takovou tradici, jako v cizině. Stánky se zdravou výživou jsou už dnes sice na každém rohu, ale že by všechny prodávaly jen to nejzdravější, to není tak jisté a jejich sortiment bývá často také dosti omezený.

Ne každý je o funkčních potravinách také dobře informován a v naší zemi také stále legislativně dořešena jejich výroba  a uvádění na trh. Většina z nás zná jen jogurty, zakysané mléčné výrobky a actimel. Známé jsou také ovoce a zelenina, ale patří sem i ořechy, semena, pramenitá voda nebo ryby,  zakysané mléčné výrobky, potraviny obsahující vlákninu, speciální tuky, které snižují škodlivý cholesterol, oleje s omega-3 nenasycenými mastnými kyselinami a rostlinné oleje a také některé vitamínové a  sportovní nápoje a nápoje pro kojící matky a těhotné ženy.

Pro ty neznalé uvádíme, že tyto výrobky nesou označení FOSHU  a deklarují potraviny pro speciální zdravotní účely. Potraviny s touto značkou musí mít prokazatelně příznivý vliv na lidské zdraví a musí se jednat o potraviny přirozené, tedy nikoliv uměle obohacené.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

7:11 Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

Ústavní soud zrušil rozhodnutí obecných soudů, které bývalé předsedkyni Energetického regulačního úř…