Výzkum složení potravin přinesl nové poznatky o jejich vlivu na zdraví člověka, aniž by byly obohacovány o potřebné prvky uměle.
Tyto funkční potraviny se staly novým hitem zdravé výživy. Jedná o způsob stravování, které podporuje správnou funkci organismu. Nejedná se ani o léčebné prostředky, ani potravinové doplňky, ale o konzumaci potravin, které obsahují například vyšší hladinu nenasycených mastných kyselin, bifidobakterie, vlákninu, vitamíny, minerály, rostlinné steroly, bílkoviny, lecitin, a další složky.
Tyto potraviny vytváří v našem organismu přirozené prostředí a podporují správnou funkci tělesných orgánů. Zlepšují imunitní reakce a zvyšují tak naši obranyschopnost. Jsou zdraví prospěšné a přitom šetrné k lidskému organismu.
Tento celosvětový trend nabývá na síle a co je pro nás pozitivní zprávou je, že na seznamu těchto výrobků se objevují i potraviny českého původu, přestože u nás funkční potraviny nemají takovou tradici, jako v cizině. Stánky se zdravou výživou jsou už dnes sice na každém rohu, ale že by všechny prodávaly jen to nejzdravější, to není tak jisté a jejich sortiment bývá často také dosti omezený.
Ne každý je o funkčních potravinách také dobře informován a v naší zemi také stále legislativně dořešena jejich výroba a uvádění na trh. Většina z nás zná jen jogurty, zakysané mléčné výrobky a actimel. Známé jsou také ovoce a zelenina, ale patří sem i ořechy, semena, pramenitá voda nebo ryby, zakysané mléčné výrobky, potraviny obsahující vlákninu, speciální tuky, které snižují škodlivý cholesterol, oleje s omega-3 nenasycenými mastnými kyselinami a rostlinné oleje a také některé vitamínové a sportovní nápoje a nápoje pro kojící matky a těhotné ženy.
Pro ty neznalé uvádíme, že tyto výrobky nesou označení FOSHU a deklarují potraviny pro speciální zdravotní účely. Potraviny s touto značkou musí mít prokazatelně příznivý vliv na lidské zdraví a musí se jednat o potraviny přirozené, tedy nikoliv uměle obohacené.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Redakce